Hyssälän työtä

Kelan johtaja Hyssälän mukaan työnteko ei kannata alle 2600 eurolla kuukaudessa (Iltasanomat: Työnteko ei kannata alle 2600 eurolla kuussa.

hyssälä

Työtön saa muka niin paljon tukia, että vasta yli 2600 euron kuukausituloilla ansaitsee enemmän kuin loisimalla toisten maksamilla verorahoilla. Kun katsoo lukijoiden kommentteja, niin Hyssälän viesti meni purematta perille.

Kukaan ei huomaa, että tuossa on kyseessä kahden aikuisen ja kahden lapsen taloudesta. Esimerkkitapauksessa ansiosidonnaista päivärahaa saavan työttömän pitäisi saada enemmän kuin 2600 euroa kuukaudessa palkkaa, jotta perheen tulot olisivat enemmän kuin pelkästään tuilla eläessä.

Mikäli laskelmassa molemmat vanhemmat saisivat työmarkkinatukea, summa olisi alle 2600 euroa ja kuva olisi hyvin erilainen.

Mikäli laskelmassa olisi kahden alaikäisen lapsen yksinhuoltaja, niin hieman epäilen, että yksinhuoltajan kannattaisi mennä töihin hieman pienemmälläkin kuukausipalkalla kuin 2600 euroa.

Mikäli kyse olisi lapsettomasta pariskunnasta, niin tuo 2600 euron summa olisi jo kahden lapsen lapsilisän verran alempi ja asumistuki pienempi.

Yksin elävän työttömän tuet ovat noin 1000 euroa ja tietenkin ansiosidonnaisella hieman enemmän, mutta päivärahan kasvaessa muut tuet laskevat. Mikäli kerrotaisiin, että työttömälle pitää maksaa yli 1000 euroa kuukausipalkkaa ennen kuin työtön saa enemmän rahaa käyttöönsä kuin loisimalla toisten maksamilla verorahoilla, niin tiedotus vastaisi paremmin todellisuutta. Oikean tiedon perusteella kansa olisi taatusti sitä mieltä, että ongelma ei ole tukien suuruus vaan liian pieni palkka.

Nyt kun esitetään ettei alle 2600 euron kuukausipalkalla kannata ottaa työtä vastaan, niin saatiin jälleen lietsottua raivoa työttömiä kohtaan. Harvat edes pysähtyvät ajattelemaan ettei yksinäinen työtön saa 2600 euroa kuussa erilaisia tukia – vaan uutisessa on kyse neljän ihmisen tuloista ja tuista.

Monet tekevät tuolla tai pienemmälläkin kuukausipalkalla töitä ja lähes kaikki työttömät haluavat tehdä töitä tuollaisella kuukausipalkalla. Monet työttömät tekevät töitä työmarkkinatuella ja 9 euron päivittäisellä kulukorvauksella, vaikka juuri ilmaisen työn tekeminen lisää verotuspainetta ja motivoi maksamaan työntekijöille yhä pienempiä palkkoja.

Jostakin syystä kansanedustajat ja muut yhteiskunnan asioista päättävät henkilöt ovat käyttäneet vuosien aikana merkittäviä summia työttömien kyykyttämiseen. Saku Timonen on kirjoittanut, miten verovaroja jaetaan auliisti työttömien kyykytykseen: Tienataan työttömillä. Yhteiskunta säästäisi, jos työttömät palkattaisiin töihin. Tekemätöntä työtä löytyy, mutta maksetaan mieluimmin tuplasumma työttömän orjaisännälle kuin palkkaa työn tekijälle.

Mistä ihmeestä kumpuaa sairas viha työttömiä kohtaan? Kuka on antanut yhteiskunnan verovaroilla eläville* oikeuden simputtaa köyhää/työtöntä ja jättää omat työtehtävänsä hoitamatta?

*Kyse olisi palkasta tai palkkiosta, mikäli he tekisivät sen työn, josta heille yhteiskunnan varoja annetaan. Nämä ihmiset eivät nosta palkkoja/palkkioita vastikkeetta vaan he tekevät yhteiskunnalle puhtaasti negatiivista tulosta. Lyhytaikaisesti he voivat edistää joidenkin tuloja, mutta pitkällä tähtäimellä kaikki kärsivät. Lopulta ”rotat” jättävät uppoavan laivan ja lähtevät rahoineen halvemman verotuksen maihin.

Mainokset

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s