Säästäminen toimeentulotuesta on valintoja

Hieman perustietoa toimeentulotuesta:

Toimeentulotuessa myönnetään tukea asumismenoihin kuten vuokraan, vesimaksuun ja sähköön – myös kotivakuutus pitäisi huomioida. Useat kunnat ovat määritelleet kohtuulliset asumismenot, jotka määräytyvät samassa taloudessa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella. Mikäli toimeentulotuen hakijan asumismenot ylittyvät, niin henkilöä kehotetaan muuttamaan halvempaan asuntoon. Mikäli henkilö ei suostu muuttamaan halvempaan asuntoon, niin muutaman kuukauden jälkeen toimeentulotukilaskelmassa voidaan huomioida koko vuokran sijasta kohtuulliset asumismenot, mutta vain siinä tapauksessa, että halvempi asunto on todellakin henkilön saatavissa.

Sen lisäksi myönnetään jokaiselle henkilölle perusosa. Perusosalla toimeentulotuen saajan pitää kattaa: ravintomenot, vaatemenot vähäiset terveydenhuoltomenot, henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot, paikallisliikenteen maksut, lehtitilaukset, puhelimen käyttö ja harrastus- ja virkistystoiminta. Mikäli henkilö kieltäytyy kyykytyksestä, niin ainoastaan kieltäytyjän perusosaa voidaan alentaa.

Edellisen lisäksi voi saada täydentävää toimeentulotukea erityismenoihin kuten lasten päivähoitomenot, ylimääräiset asumismenot (esimerkiksi muuttokustannukset) ja erityisistä tarpeista tai olosuhteista aiheutuvat menot (esimerkiksi pitkäaikaisesta toimeentulotuen saamisesta ja pitkäaikaisesta tai vaikeasta sairaudesta  aiheutuvat menot sekä lasten harrastusmenot). Lisäksi voi saada ehkäisevää toimeentulotukea, jonka perusteista kunnat päättävät itse. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea on helpompi hakea kun pyytää kunnalta tiedot, millä periaatteilla edellisiä tukia kunnassa on päätetty myöntää.

 

Yksin elävän perusosa on 485,50 euroa kuukaudessa, jos suostuu osallistumaan palkattomaan työhön tai päivähoitoon. Palkattomasta työstä kieltäytyjän perusosaa alennetaan ensin – 20 % ja sen jälkeen -40 %, joka tarkoittaa ensin 388,40 euroa/kk ja sen jälkeen 291,30 euroa/kk.

485,50 euroa kuukaudessa ei ole riittävä niihin kaikkiin mainittuihin menoihin, joita perusosan pitäisi kattaa ja pienin 290 euroa kuukaudessa onkin lähinnä vain ravinnon osuus, joten mahdollinen säästöön jäävä osuus toteutetaan aina luopumalla jostakin muusta.

Mihin minä olen laittanut vähäiset rahani työttömyyden aikana:

Viimeksi opiskeluaikana kävin parturissa leikkauttamassa tukkani. Kampaamoalan yrittäjät voivat siis huoletta vaatia työttömille pienempiä tukia, sillä tulevaisuudessa yhä harvemmin työtön kuulu heidän asiakaskuntaan. Kaikkien yrittäjien kannattaisi kuitenkin huomioida, että yhä lisääntyvä palkaton työ lisää työttömien määrää ja kiristää kilpailua jäljelle jäävistä asiakkaista.

Kukkia en osta, joten kukkakauppiaat kuuluvat samaan ”ei välttämätön meno” -ryhmään kuin kampaamoalan yrittäjät. Ainakaan minulla ei ole työttömänä ollessa ollut mitään mielenkiintoa osallistua mihinkään juhliin, joten harvat onnittelut olen suorittanut ilman kukkia ja pienen rahalahjan muodossa.

Elokuvissa en käy – jos elää tarpeeksi vanhaksi, niin lopulta ne elokuvat on nähtävissä ihan ilmaiseksi televisiosta. Kahviloissa tai ravintoloissa en myöskään käy, koska kotona juo ja syö edullisemmin.

Olen elämäni aikana kaksi kertaa tilannut Apu-lehden puoleen hintaan pariksi kuukaudeksi ja muistaakseni kumpikaan tilaus ei ajoittunut työttömyysajalle. Minulle ei tulisi mieleenkään tuhlata perusosasta senttiäkään lehtimaksuihin. Järkevämpää on käydä kirjastossa tai pyytää tutuilta tai naapureilta vanhoja lehtikeräykseen meneviä lehtiä luettavaksi. Toimittajien ei kannattaisi lietsoa propagandaa laiskoista työttömistä, koska jokainen uusi työtön on melkoisella varmuudella entinen tilaaja ja ennen pitkään lehtien mainostajatkin vähenee, koska heidänkin asiakaskunta vähenee jokaisen työttömän myötä.

Kotimaan matkailuun minulla ei jää rahaa ja ulkomaan matkat eivät tulisi kyseeseen edes toisen henkilön maksamana, koska se tarkoittaisi tukien menettämistä. Minulle tuottaa suuria vaikeuksia maksaa jopa paikallisliikenteen kertamaksut, koska niille rahoille löytyisi aina tärkeämpiäkin käyttökohteita.

Kuntosalien jäsenyydestä en ole maksanut. Minulle on riittänyt kuntoiluksi hyötyliikunta, pyöräily ja lenkkeily, joita vielä kehtaa harrastaa kulahtaneessa tuulipuvussa ja lenkkikengissä.

Kun lihoamisen seurauksena opiskeluaikaiset vaatteet jäivät pieneksi, niin ryhdyin käyttämään vain tuulipukua ja lenkkikenkiä. Vaateliikkeet eivät ole rahojani juurikaan saaneet, koska olen ostanut lähinnä edullisempia t-paitoja ja alushousuja, jotka väistämättä kuluu myös kotioloissa. Aikaisemmin lenkkikenkien pohjien kuluminen puhki oli varsinainen riesa, koska ennen Lidlin tuloa lenkkikengistä joutui maksamaan 50 euroa tai jopa yli.

Ilman Specsaversia en näkisi enää lukea. Olen ostanut heidän valikoimistaan halvimmat yksiteholasit ja luonnollisesti hyödynsin heidän tarjouksensa ilmaisesta näön tarkistuksesta.

Ruokapuolella syntyy parhaiten säästöjä kun ei talvella osta tuoreita vihanneksia vaan ostaa pakastevihanneksia. Kesällä syön tuoreita tomaatteja ja talvella käytän ruoan valmistuksessa tölkitettyjä tomaatteja.  Aamuisin juon kahvia, jota ostan yleensä vain tarjouksesta. Yleensä syön ruisleipää, jonka päälle laita juustoa ja muutaman kerran vuodessa ostan jotakin leikettä leivän päälle. Jauhelihaa ostan tarjouksesta muutaman kerran vuodessa ja muina aikoina käytän soijarouhetta, jonka käyttö on jauhelihaa edullisempaa. Tarjouksesta ostan broilerisuikaleita. Hernekeittoa syön turhankin usein, koska sen valmistaminen on halpaa ja ruokaa riittää useille päiville. Makarooni kaikissa muodoissaan on edullista ruokaa. Janojuomana on hanasta tuleva vesi. Yleensä olen ruokakauppiaan kannalta huono asiakas, koska ostan lähes kaiken ruoan tarjouksista. Minä olen vuosikausia syönyt joka päivä Multitabs-monivitamiinia, jotta varmasti saisin kaikki vitamiinit ja hivenaineet.

Elektroniikkaan olen jonkin verran käyttänyt rahaa. Nykyisen hajoamispisteessä olevan tietokoneen olen ostanut työttömänä ollessa, koska ensimmäinen opiskeluaikana hankkimani tietokone ei soveltunut lainkaan nettikäyttöön. Nettiliittymän hankinta ja sen tarjoama mahdollisuus käyttää sähköpostia puolestaan auttoi säästämään paperi-, tulostus-, kirjekuori- ja postimaksuissa. Olen ostanut halvimman mahdollisen television ja aikoinaan oli pakko ostaa myös digiboksi, jos halusi edelleen seurata maailman menoa television välityksellä. Pyykinpesukone hajosi työttömyysaikana, joten lähes vuoden kestävän nykkipyykkiajanjakson jälkeen sain säästettyä sen verran, että sain ostettua tarjouksesta uuden pesukoneen, joka ei ollut ihan halvin vaan melkein halvin. Halvempia 10 tai 20 euron kahvinkeittimiä olen ostanut aina kun keitin tai lasikannu on rikkoutunut. Halpa skanneri rikkoontui ja ostin uuden myynnistä poistuvan monitoimitulostimen, koska sen sai melkein uuden skannerin hinnalla.

Pyrin ostamaan pesuaineet tarjouksesta tai valitsen markkinoiden halvimpia tuotteita.

Oikeastaan ainoa, mistä en ole säästänyt on hammasharjat ja kirjojen ostaminen. Minulle on aina ollut tärkeintä terveys ja aivokapasiteetin ylläpito. Minun kohdalla työllistyminen ei ole enää mahdollista, joten olen hankkinut itselleni vastaisen varalle kirjoja, joita voin lukea tulevina vuosina tai silloin kun tietokone/televisio hajoaa…

Toimeentulotuesta voi myös säästää, mutta yleensä se tarkoittaa monipuolisesta ja terveellisestä ruoasta säästämistä. Vaatemenoissa voi säästää kun kulkee vanhoissa rääsyissä tai ostaa persoonalliset vaatteet kirpputorilta. Jokainen asettaa omat menonsa tärkeysjärjestykseen ja käyttää rahat sen perusteella: Tiedän, että jotkut työttömät hankkivat kuntosalikortin, koska se on heille tärkeimpiä hankintoja.

Toimeentulotuki on liian helppoa rahaa ja sillä tulevat hyvin toimeen vain sellaiset henkilöt, jotka eivät ole koskaan joutuneet sitä anomaan tai elämään kyseisellä summalla. Tuen alhaisuus alkaa vaikuttamaan elämään vasta kun joutuu elämään kyseisellä summalla useita vuosia, jolloin tuella pitäisi myös ostaa vaatteita ja ostaa rikkoutuneen pesukoneen, tietokoneen, tulostimen, skannerin, television tai digiboksin tilalle uusi laite. Toimeentulotuen ostovoima on laskenut vuosien saatossa ja suomi onkin joutunut EU:n tarkkailulistalle liian alhaisen sosiaaliturvan vuoksi. Sama nälkävyötä tiukentava linja näyttäisi kuitenkin jatkuvan, vaikka yrittäjän kohdalla sama oikeus saada toimeentulotukea aiheuttaa väitteen, että yrittäjillä ei ole mitään sosiaaliturvaa. Mikäli kadehtii toimeentulotukea, niin kannattaisi elää vuoden tai pari laskennallisella miniminormilla ja pistää loput säästöön tai sijoittaa.

Mainokset

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s