2 – 6 vuoden koulutus vs. 2 – 8 viikon koulutus

Nyt alkaa tuntumaan omassa nilkassa… mm. Tekniikka&Talous kertoo, että Aalto-yliopisto irtisanoo 190 – Muilla tavoin päättyy 130 työsuhdetta:

190 ja 130

Olen aina ihmetellyt, miksi eri oppilaitoksissa työskentelevät opettajat eivät nouse puolustamaan oppilaitaan kun heidän antama usean vuoden koulutus voidaan täysin mitätöidä jo kolmen kuukauden työttömyyden perusteella.

Työttömät ohjataan valmistumisen jälkeen nopeasti työllisyyskurssille, jossa on osallistujina useamman eri alan koulutuksen saaneita. Työllisyyskurssin alussa olevan teoriakoulutuksen keskeisin sisältö on työnhakukoulutus ja sitä täydennetään muilla ”paskan eri ilmenemismuodot” – tyyppisillä yleisluennoilla, jotka pätevöittävät työttömät 2 – 8 viikon koulutuksella 6 – 8 kuukauden palkattomaan työharjoitteluun. Työtön voi joutua käymään useita työllisyyskursseja saadakseen elämiseen välttämättömän työttömyyskorvauksen ja kuhunkin työllisyyskurssiin liittyy 6 – 8 kuukauden palkaton työharjoittelu. Pahimmillaan työvoimatoimisto voi ohjata saman työttömän useamman kerran samalle työllisyyskurssille.

Miksi 2- 6 vuoden koulutuksella ei pätevöidytä työelämään? Aikaisemmin koulutuksen jälkeen voitiin siirtyä työelämään – onko koulutus huonontunut siinä määrin ettei näin voi enää tapahtua?

On tietenkin totta ettei oppilaan työllistyminen koulutuksen jälkeen ole enää opettajien murhe, mutta työttömäksi jäävän opiskelijan ”auttamis”kustannukset kiertävät kasvavan lumipallon lailla kaikkien työssäolevien maksettavaksi.

  1. Yhteiskunta maksaa useamman vuoden kalliin koulutuksen, joka ei pätevöitä yhtään mihinkään. Työnantajat väittävät ettei löydy pätevää työvoimaa palkattavaksi, vaikka suomessa koulutustaso on korkea ja täysin kouluttamattomia on pieni joukko.
  2. Yhteiskunta maksaa kalliin työllisyyskoulutuksen, jonka 2 – 8 viikon koulutuksella työtön pätevöityy työnantajan hyödynnettäväksi palkattomaksi työntekijäksi ja työnantaja saa palkattoman työntekijän lisäksi koulutuspalkkion.
  3. Yhteiskunta elättää työttömät työllisyyskurssien ajan, mutta ennen kaikkea jokainen työllisyyskurssin käyvä vie palkallisen työpaikan samalta ajalta kuin hän tekee palkatonta työtä.
  4. Miksi työnantajat maksaisivat palkkaa, kun saman työntekijän saa palkatta ja koulutuspalkkion kera? Kilpailutilanne kiristyy ja myös muiden yritysten kannattavuus huononee, jolloin heidänkin on hyödynnettävä palkatonta työvoimaa tai pistettävä pillit pussiin.
  5. Veronmaksajat vähenevät ja yhä pienempi palkkaa saava väestön osuus maksaa siitä PERIAATTEESTA ettei työttömille saa maksaa vastikkeetta työttömyyskorvauksia.
  6.  Työllisyyskurssien järjestäjät ja palkatonta työvoimaa hyödyntävät keräävät mukavan potin…
  7.  Väistämättä täyteen typeryyteen perustuva työllistämisjärjestelmä paisuu, palkalliset työpaikat häviävät kuin pieru saharaan ja tarvitaan lisäleikkauksia yhteiskunnan menoihin… ja ennen niin sanotusti ”varmat eläkevirat” päätyvät ennen eläkkeelle pääsyä YT-neuvotteluissa.

Työttömiin kohdistuneen propagandan ansiosta, kaikki ovat olleet kilvan vaatimassa vastikkeellista työttömyysturvaa, mutta ei ole pysähdytty lainkaan ajattelemaan sen kustannuksia yhteiskunnalle tai vaikutuksia työpaikkojen määrään.  Mitä vähemmän on palkkaa saavia veronmaksajia – sitä vähemmän on yhteiskunnan kustannuksia jakavia maksajia, joka siis tarkoittaa yhä korkeampaa verorasitusta.

Eikö olisi jo korkea aika lopettaa kaikki palkattoman työn teettäminen? Eikö jo pitäisi tajuta ettei yhteiskuntaa voida rakentaa yhä lisääntyvän palkattoman työvoiman hyödyntämiselle? Eikö olisi aika siirtää työllisyyskurssien kaikki kustannukset veronmaksajilta niiden maksettavaksi, jotka hyötyvät työllisyyskurssien järjestämisestä? Eikö olisi aika siirtyä ”hajota ja hallitse / Divide et impera”-politiikasta hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen?

 

_____________________

Törmäsin taustalla tietoon, että ”Akismet on suojannut sivustoasi jo 1 roskapostikommentilta”. Mikäli joku on lähettänyt julkaisemattoman kommentin, niin syynä on se ettei kommentti koskaan tullut minun luettavaksi.

Mainokset

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s