Työttömyyden vaikutus parisuhteessa

Helsingin sanomissa on mielenkiintoinen mielipide: Nimimerkki Surullinen vaimo: Työttömyys tuhoaa mielenterveyden ja avioliiton Mieheni ei kerro kenellekään olevansa työtön, koska häpeää sitä.

työtön mies

Jos olisin työttömän työssäkäyvä puoliso, niin kyllä minua alkaisi jossakin vaiheessa rasittamaan, jos puoliso vain nukkuisi puolille päiville ja sitten yöaikaan häiritsi minun yöunia. Luultavasti puolison työttömyyden pitkittyessä alkaisin ihmettelemään ja kyseenalaistamaan, miksi niitä töitä ei vain tunnu löytyvän. Jossain vaiheessa tuntuisi epäreilulta, että tavallaan ei voi hyödyntää omaa palkkaa siihen elintasoon, johon yltäisi mikäli puolisokin toisi oman osuutensa tuloista yhteisen talouden pyörittämiseen. Kun tilanne olisi kuitenkin sellainen, että toinen makaisi päivät pitkät kotona ja toinen maksaisi ainakin osittain työttömän puolison elinkustannuksia, niin varmasti odottaisin ja vaatisin puolisoa osallistumaan edes kotitöiden tekemiseen. Ärsytystä lisäisi ehdottomasti se seikka, jos puoliso saapastelisi tohtorin tittelillä ja minun katsottaisiin hyötyvän tohtoripuolison palkasta, vaikka tilanne olisi päinvastainen. Vaatisi todella suurta sydäntä ymmärtää, miksi puoliso ei haluaisi kertoa muille ihmisille olevansa työtön, mikäli oltaisiin jo siinä tilanteessa, että minä työttömän puolisona kaipaisin puolestani hieman ulkopuolisia ymmärtäjiä. Jos jonkinlaista tasapainoa molempien puolison tarpeisiin nähden ei saavutettaisi, niin väistämätön lopputulos olisi ajautuminen eroon, koska kuka haluaa puolisokseen laiskan ja saamattomaton työttömän, jolta ei saa muuta takaisin kuin ”pikkuasioista” raivoamista.

Jos olisin työssäkäyvän työtön puoliso, niin tilanne olisi aika kestämätön. Etsisin tarmokkaasti töitä, vaikka nykyisin ei edes  kokopäiväinen työnhaku auttaisi saamaan työpaikkaa, koska työnantajalla on mahdollisuus saada ”oikeilla järjestelyillä” kaikki työttömät palkattomina työntekijöinä. Huoli huomisesta ja kaikki muut työttömyydestä johtuvat täysin hallitsemattomat painolastit aiheuttaisivat luonnollisesti univaikeuksia. Tuntuisi turhalta ja kohtuuttomalta lisäpainostukselta, jos puoliso olisi naputtamassa, että tiettynä aikavälillä nukutaan tai ollaan nukkumatta, mutta päivällä ei nukuta vaan ollaan hereillä. Olisi kiva saada edes puolison hyväksyntä tilanteelle, jolloin puolison tyytymättömyys ja kauemmaksi ajautuminen tuntuisi todella pahalta. Ehdottomasti minulla olisi huono omatunto, jos toinen joutuisi uhrautumaan puolestani. Puoliso joutuisi käyttämään osan tuloistaan minun elättämiseen ja hän joutuisi luopumaan asioista, joihin olisi varaa, jos molemmat kävisivät palkkatyössä. Tilannetta ei myöskään helpottaisi, jos puoliso aika ajoin naputtaisi olemassa olevista epäkohdista ja lopulta jo pelkkä puolison naaman ilme kertoisi, mitä on taas tulossa… …itse ongelma ei ole koskaan vain se yksittäinen kerta vaan työttömän kohdalla kaikki kasautuu yhä suuremmaksi painolastiksi, koska sitä työttömyydestä aiheutuvaa pahaa oloa ei pääsee koskaan nollaamaan – ellei pääse palkkatyöhön.

Lukijoiden ensimmäisissä kommenteissa oli mielenkiintoista, että puolison kommentin perusteella eräs kommentoija antaa miehelle neuvon hakeutua psykiatrin vastaanotolle. Tietenkin miehellä saattaa olla tarvetta hakeutua psykiatrin vastaanotolle, mutta aika härskiä antaa tuo neuvo vain vaimon mielipiteen perusteella, koska tuosta ei käy selkeästi selväksi uhkaako mies tehdä itsemurhan vain onko tilanne sellainen, jossa nurkkaan ahdettu mies kysyy naputtavalta vaimolta pitäisikö hänen tehdä itsemurha (joka muuten on nykyään ainoa työttömän itse päätettävissä oleva keino päättää työttömyys – ellei toinen ihminen valitse häntä työntekijäksi).  Mikäli tilanne pysyy kaikin puolin epätyydyttävänä, vaikka mies yrittää ja tekee parhaansa, niin lopulta vaimon pienikin patistaminen voi ylittää sietorajan ja aiheuttaa miehen raivostumisen, jos ei ole olemassa mitään tasapainottavaa tekijää. Mies on myös saattanut oppia kokemusperäisesti, että vaimon naputtaminen loppuu lyhyeen kun vetää itsemurha-kortin esille.

Minua häiritsee taas liian suoraviivaisesti yhdistetty väite, että työttömyys aiheuttaisi mielenterveyden menettämisen, koska merkittävintä ei ole itse työttömyys vaan lähinnä se kohtelu, jota työtön saa lähipiiriltään ja muulta yhteiskunnalta osakseen. Tässä tapauksessa vaimo on huolissaan, että työttömyys vie miehen mielenterveyden ja rikkoo avioliiton. Mielestäni työpaikan löytyminen olisi miehelle ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta en pitäisi työttömyyttä yksinomaan syynä työttömän mahdollisiin mielenterveysongelmiin tai avioliitto-ongelmiin.

Työttömän kohdalla lienee pahinta tietoisuus omasta epäonnistumisesta. – Tämän jälkeen tulee se seikka, että työtön ei täytä yhteiskunnan odotuksia sijoittautua palkkatyöhön, josta puolestaan seuraa käsittämätön määrä nöyryyttävää kohtelua ja työttömälle tehdään täysin tiettäväksi hänen ihmisarvottomuus. – Työttömyyden aiheuttamat rahaongelmat puolestaan vaikuttavat negatiivisesti  moneen elämän osa-alueeseen.  – Mikäli tämän lisäksi kotona a) puoliso naputtaa rahaongelmista, b) puoliso ei jaksa työttömän puolison seurankipeää läsnäoloa, c) puoliso haluaa työttömän toimivan huomaamatomana kotipalvelijana, d) puoliso vaatii esittäytymään muille ihmisille työttömänä, e)   … niin eikö sen kamelin selän katkaise lähinnä ne seikat, jotka ovat seurausta työttömyydestä ei itse työttömyys?

Haluan ehkä korostaa lähinnä sitä seikkaa, että työttömyys ei tarkoita suoraviivaisesti mielenterveyshäiriötä, vaan mielenterveyshäiriöön tarvitaan työttömyyden lisäksi kestämätön henkinen paine, jota jokainen ihminen voisi olla omalta osaltaan vähentämässä tai vaatimassa tilanteeseen muutosta.

Kuka haluaa esittäytyä työttömänä kun tässä yhteiskunnassa arvostetaan ihmistä työtehtävien perusteella? Luultavasti jokainen eteenpäin pyrkivän ihminen on myös itse tyytymätön työttömyyteensä, joten miksi kertoisi itsestään sen huonoimman asian? Työttömän ei tietenkään kannata rakentaa niitä valheellisia kulisseja, koska niistä paistaa totuus läpi ja ihmiset tunnistavat työttömän nopeasti monien erilaisten seikkojen perusteella.

Mainokset

One thought on “Työttömyyden vaikutus parisuhteessa

  1. Työntekijällä on oikeus irtisanoutua työpaikasta ja aloittaa parisuhde toisella paikkakunnalla menettämättä oikeuttaan työttömyyskorvauksiin: http://www.vakuutusoikeus.fi/fi/index/vakuutusoikeusratkaisut/vakuutusoikeusratkaisut/1375171571535.html (päätös vuodelta 2012)

    Toisaalta työttömyyskorvauksia on muistaakseni menetetty, kun työntekijä on irtisanoutunut toisella paikkakunnalla olevasta työpaikasta ja perustellut irtisanoutumista perhesyillä.

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s