Ikikarenssiin 2006

ikikarenssihaastattelu-b2

 

kirjastoavustaja

 

Yllä on lappunen, jolla menetin työmarkkinatuen.

Tilanne oli sellainen, että minulle ei oltu myönnetty vuosiin työllistämistukea, koska..

a) määrärahat oli loppu

b) oli tehty periaatepäätös, että työllistämistukea myönnetään vain kunnalle, koska kunnalle työllistetään samalla rahalla kaksi ja valtiolle voidaan työllistää vain yksi työtön

c) oli tehty periaatepäätös, että työllistämistukea myönnetään vain alle 25 vuotiaalle tai yli 50 vuotiaalle, koska julkisuudessa oli nostettu esille näiden ikäryhmien suurempi työttömyysaste

d) olin saanut kolme kertaa työllistämistuen, joka on maksimimäärä

e) … kerran sain kuulla ettei minulle löydy työllistämistukipaikkaa, jolloin marssin työnantajan pakeille ja pyysin työllistämistukiasioita hoitavaa henkilöä lähettämään työllistämistukihakemuksen työvoimatoimistoon. Myöhemmin sain kuulla, että työvoimatoimisto oli palauttanut hakemuksen ja todennut ettei hakemuksia kannata lähettää, koska heidän määrärahat ovat loppuneet. Tässä vaiheessa olin jo selvää, että työllistämistukia riittää muille työttömille ja mitään maksimikertoja heidän kohdallaan ei tunneta. Olin hyvin tietoinen, että mikäli en nopeasti saa työpaikkaa, niin työhistoriaan jää liian suuri aukko. Pyysin työllistämistukihakemuksia hoitavalta hakemuspapereita, jotta voisin joka päivä lähettää uuden hakemuksen työvoimatoimistoon, jolloin työvoimatoimiston olisi pakko ennen  pitkään tehdä jonkin päätös (eikä väittää ”ettei kukaan työnantaja huoli minua työllistämistuella töihin”, joka selvisi sitten vuosia myöhemmin). Idea keskittyi vain minun navan ympärille ja en tuossa vaiheessa vielä tiedostanut, että työvoimatoimistosta saa parhaiten ilmaisia työntekijöitä kun heidän kanssaan tekee ”joustavaa yhteistyötä”.

f) kerrottiin, että työllistämistukea myönnetään vasta työllisyyskurssin jälkeiseen työllistymiseen eli työllistämistukea ei voida myöntää ellei työtön osallistu ennen sen myöntämistä työllisyyskurssille.

Lopulta vuonna 2005 päätin lähteä opiskelemaan, koska en nähnyt muuta keinoa päästä irti työttömyydestä. Kuten aiemmin mainitsin, niin tyhmyyttäni meni sanomaan asiasta työvoimavirkailija Eila Rantaselle. Siinä vaiheessa sain välittömästi sijoitusosoituksen työvoimatoimiston joustavan yhteistyökumppanin eli Tampereen kaupungin hallintopalvelukeskus HALOn kautta kirjastoavustajaksi. Samalla käynnillä Eila Rantanen sanoo, että ”Meillä on tarjolla vain työkokeilua, työelämävalmennuspaikkoja ja työvoimakoulutusta meidän keinot on siinä” (kunhan opin pätkimään nauhoitusta, niin liitän tähän kyseisen kohdan äänitteen). Edellisestä keinolistasta siis puuttuu mahdollisuus työllistyä työllistämistuella, mutta en tuolloin osannut ihmetellä sitä seikkaa, että sain kuitenkin samalla käynnillä sijoitusosoituksen työllistämistuella kirjastoavustajaksi. Kun sain uuden sanktion Tampereen kaupungin hallintopalvelukeskus HALOn avustuksella, niin silloin vasta ymmärsin yhdistää pisteet oikeaksi kuvioksi. Mikäli olisin ottanut yhteyttä puhelimella enkä sähköpostilla, niin Tampereen kaupungin hallintopalvelukeskus HALOn vahvistus, että en ollut ottanut heihin yhteyttä olisi ollut hyvin vahva peruste toisen sanktion määräämiselle. Vakuttavaan valheeseen perustuva sanktio jouduttiin kuitenkin poistamaan, koska minulla oli vielä kuukausia myöhemmin tallella HALOsta saamani sähköpostiviestivastaus. Työttömän on syytä tallentaa kaikki sähköpostiviestit, kuvakaappaukset ja muut asiakirjat useiden vuosien ajan eikä heittää niitä roskiin kohtuullisen ajan kuluttua.

Olin ottanut kirjastoavustajan työhaastatteluun mukaan MP3-soittimen, jolla aioin nauhoittaa haastattelun ja kuunnella myöhemmin, miltä vaikutan haastattelutilanteessa. Valitettavasti painoin aloitusnappia liian kauan, joten nauhoitus oli alkanut ja päättynyt sekunneissa.

Kun sain yllä olevan kirjastoavustajan paikkaan liittyvän selvityspyynnön niin revin pelihousuni: ”hakija ilmoitti, että terveydentila ei ole sellainen, että selviäisi työtehtävistä”. Siinä vaiheessa otti todella päähän ettei nauhoitus ollut onnistunut.

Pyysin sanktioon liittyen asiakirjoja ja kopioita pöytäkirjoista enkä tainnut olla erityisen ystävällinen, joten eräs henkilö luovutti minulle saatteen, jotta voisin kohdistaa tarmoni (vihani) oikeaan henkilöön:

 

b kirjasto 2

Yllä olevassa viestissä minun ”ilmoittaminen” muuttuu hiukan parempaan suuntaan, mutta sanktiota en saanut kumottua. R7 lausunnon oli merkinnyt Eila Rantanen ja Eila Rantanen on kirjoittanut yllä olevan saatteen.

b kirjasto

Sain siis ikikarenssin, koska R7- lausunnon jälkeen työvoimatoimistolla ei ollut edelleenkään mitään aikomusta myöntää työllistämistukea, jotta tuo työssäoloehto olisi täyttynyt. Nyt ole siis kärsinyt tuomiotani kymmenen vuotta ja näillä näkymillä tuomiota on jäljellä vielä vuosi. Toisin – minulla ei ole mitään harhakuvitelmia tulevaisuuden suhteen ja melkoisella varmuudella jatketaan samalla simputuslinjalla, mutta minulle on oikeastaan ihan sama saanko työmarkkinatukea vai toimeentulotukea, koska nyt yhteiskunta makselee viranhaltijoiden lystistä.

Aiemmin oli tullut selväksi, että sosiaalitoimen kanssa kannattaa asiat hoitaa vain kirjallisesti ja silti tulee turpiin. Pienellä viipeellä ymmärsin, että myös työvoimatoimisto pelaa likaista peliä ja he luottavat siihen ettei työtön voi todistaa niitä tosiasioita, jotka löytyvät kirjattuna myös työministeriön asiakasmerkinnöistä ennen kuin ne poistuu/poistetaan ”vanhentuneina”. Mikäli en olisi itse kokenut tätä simputusta, niin pitäisin tällaisten väitteiden esittäjää ns. ”tinahattuna”. Miksi kukaan viranhaltija alentuisi näin kyseenalaiseen toimintaan? Siis on aivan käsittämätöntä, että viranhaltijat eivät toimi asiallisesti ja kyseenalaista toimitaan perusteellaan lain velvoitteella, mutta kun pitäisi kertoa näistä lain velvoittamista toimista, niin silloin kyllä muistuu mieleen kuinka asiat pitää selittää.

Olin jo vuosia elänyt alle miniminormin ja siinä sivussa maksanut opintolainani, joten taisin mennä eteenpäin pää kolmantena jalkana. Oli oikeastaan helpottavaa huomata, että on ihan typerää yrittää yhä uudestaan kun yhteiskunta antaa työvoimavirkailijoille mielivallan tehdä kaikki yritykset tyhjiksi. Miksi ihmeessä tekisin kuukausia palkatonta työtä, että saisin työmarkkinatukeni takaisin – kun jo seuraavana päivänä työvoimavirkailija voi aloittaa uuden selvityspyynnön ellen suostu edelleen tekemään palkatonta työtä. Toisin, minun kohdalla tuon palkattoman työn tekeminen olisi kuitenkin epärealistinen unelma, koska minun kohdalla tavoitteeksi on otettu nöyryyttäminen ”työkokeilulla”, ”työelämävalmennuksella” ja ”kuntouttavalla työtoiminnalla”.

Tekemäni rikoksen taloudellinen seuraamus:

2006 työmarkkinatuen suuruus oli    23,55 euroa /päivä

2007 työmarkkinatuen suuruus oli    23,91 euroa /päivä

2008 työmarkkinatuen suuruus oli    24,51 euroa /päivä

2009 työmarkkinatuen suuruus oli    25,63 euroa /päivä

2010 työmarkkinatuen suuruus oli    25,63 euroa /päivä

2011 työmarkkinatuen suuruus oli    25,74 euroa /päivä

2012 työmarkkinatuen suuruus oli    31,36 euroa /päivä

2013 työmarkkinatuen suuruus oli    32,46 euroa /päivä

2014 työmarkkinatuen suuruus oli    32,66 euroa /päivä

2015 työmarkkinatuen suuruus oli    32,80 euroa /päivä

2016 työmarkkinatuen suuruus oli    32,68 euroa /päivä

Erittäin todennäköisesti olen ikikarenssissa vuoden 2016 loppuun saakka, jolloin olen yllä kuvatun rikoksen tehtyäni menettänyt 80600 euron työmarkkinatuet …. toki ikikarenssin jatkuminen mahdollistui vain työvoimavirkailijoiden itsepintaisella ”auttamisella”.

Mainokset

One thought on “Ikikarenssiin 2006

  1. Hämmästyttävän nopeaa toimintaa. Työhaastattelu oli 26 päivä ja Tiina Salomaan ilmoituksen mukaan 27. päivänä kirjaston väki päättää kenet he valitsevat.

    …27. päivänä työvoimatoimistossa oli jo kirjallinen ilmoitus työstä kieltäytymisestä.

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s