Rajalan selvitys

Kun asiasta vääntää tarpeeksi, niin aina kerta kerralta saadaan asiaan enemmän totuutta. Tässä on lisätietoa jo aiemmin esittämääni tapaukseen eli toukokuun 2007 lisäselvityspyyntöön.

b rajalan selitys

10.5.2007 minulle päätettiin tehdä kielteinen toimeentulotukipäätös toukokuulle 2007. Toteutus tapahtui normaalin käytännön mukaisesti samalla päivämäärällä laaditulla lisäselvityspyynnöllä. Toimitin lisäselvitykset kirjaamon kautta sosiaalityöntekijälle ja sen lisäksi hänen esimiehilleen Tuija Rajalalle ja Timo Ruoholalle, mutta minun toimeentulotukihakemus hylättiin, koska en toimittanut pyydettyjä lisäselvityksiä 25.5.2007 mennessä.

Kuten kaivelin vanhojatekstistä löytyvästä talukosta voi todeta, niin toimeentulotuki myönnettiin vaihtelevasti jopa useiden kuukausien viipeellä. Sosiaalityöntekijöille syntyi tarve selvittää kuinka pysyn hengissä ja onnistun maksamaan vuokrani. Taloudellinen tilanteeni oli täysin selvillä (menetin työmarkkinatuen 27.1.2006), mutta sosiaalityöntekijät katsoivat, että heidän epämääräisesti myöntämä toimeentulotuki oli peruste epäilylle muista tuloista ja varoista, koska en useista yrityksistä huolimatta kuollut enkä saanut häätöä asunnostani.

Tuija Rajala myöntää yllä olevassa selvityksessä, että tilitietojen pyytäminen ratkaisupäivään saakka ei ole Tampereella käytäntönä. Edellinen siis tarkoittaa, että minulta vaadittiin tiliotteet pidemmälle aikajaksolle kuin muilta toimeentulotuen hakijoilta, joten minua ei kohdeltu yhdenvertaisesti.

Tuija Rajala myöntää antamassaan selvityksessä, että toukokuun toimeentulotukihakemukseen olisi voinut tehdä päätös toimitetun tiliotteen perusteella, mutta siitä huolimatta tehtiin lisäselvityspyyntö ja hylättiin koko toimeentulotukihakemus. Tässä vaiheessa taisi jo olla LSLH päätös, että ” Lääninhallituksen käsityksen mukaan tositteet toimeentulotukeen kuuluvista menoista ja tuloista on jo pelkästään katsottava riittäväksi selvitykseksi toimeentulotukipäätöksen tekoa varten. Sen lisäksi voidaan pyytää tiliote, jos toimitetuista tositteista ei käy riittävän hyvin ilmi hakijan tulot ja ne menot, joihin toimeentulotukea haetaan tai on epäiltävissä, että hakijalla on muita tuloja tai varoja, jotka eivät näy toimitetuissa selvityksissä. Koska toimeentulotuka haetaan tietylle ajanjaksolle, sitä ajanjaksoa koskeva tiliote on usein riittävä. on pidettävä kohtuuttomana vaatia lisäksi pikatiliotteen hakemista pankkiautomaatilta ottaen huomioon mm. siitä hakijalle aiheutuvat lisäkustannukset.” Tuija Rajala ei voinut todeta, että me nyt vaan ollaan päätetty jatkaa samalla toimivaksi katsotulla linjalla, ja vaatia tiliotteet niiden toimittamispäivämäärille LSLH päätöksestä huolimatta.

Saattaa olla, että edellinen on ”se” oleellinen asia, jonka perusteella LSLH totesi ”Lääninhallitus kiinnittää Tampereen kaupungin huomiota vastaisen varalle, siihen, että toimeentulotukiasiakkaalta vaaditaan ainoastaan asian hoitamiseen liittyvät välttämättömät asiakirjat sekä toimeentulotukiasiat tulee käsitellä viivytyksettä.”

Sivukommenttina mainittakoot, että LSLH totesi päätöksen yhteenvedossa, että pyydettyjä lisäselvityksiä ei toimitettu 25.5.2007 mennessä.

Rahaa oli todella vähän ja suurin osa siitä vähästäkin kului toimeentulotuen hakemisesta aiheutuviin kopiointi-, paperi-, tulostinväri-, kirjekuori- ja postimaksuihin, joten en missään vaiheessa hakenut pankin tiskiltä niitä vaadittuja maksullisia lisätiliotteita sille päivämäärälle kuin ne toimittaa. Sanallisen lisäselvityksen toimitin, vaikka näitä sanallisia (kannustavia) selvityksiä ei edes voida pitää toimeentulotuen myöntämisen ehtona. Mikäli antamani lisäselvitys olisi tulkittu riittämättömäksi, niin siinä tapauksessa olisi pitänyt todeta ettei toimitetut lisäselvitykset olleet riittävät, eikä väittää ettei lisäselvityksiä toimitettu. Mutta, alkuperäinen tarkoitus olikin hylätä koko toimeentulotukihakemus eikä pyytää lisätietoja, joita ei lain mukaan edes voida vaatia toimeentulotuen myöntämisen ehtona.

Mainokset

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s