Miten työttömäksi jäädään… osa 2.

Lisäkoulutuksen jälkeen alkoi taas työpaikan hakeminen. Mitä ahkerammin hakemuksia lähetti, niin sitä useammin postiluukusta tipahti kirje, jossa kiitettiin mielenkiinnosta avoinna ollutta työpaikkaa kohtaan ja esitettiin muodollinen valitus ettei valita tällä kertaa osunut juuri minuun. Tuohon aikaan yleensä isoimmat yritykset tai sellaiset yritykset, joiden toiminta perustui hyvään imagoon, lähettivät kaikille työpaikkaa hakeneille vastauksen. Suurin osa työnantajista otti yhteyttä työnhakijaan vain kutsuakseen työhaastatteluun.

Työttömyyden pitkittyessä työvoimatoimistossa/TE-keskuksessa/TE-toimistossa esitettiin eri sanamuodoissa kysymyksiä, joissa tivatiin: ”Mikä sussa on oikein vialla kun et saa töitä?”. En enää muista, millä eri sanamuodoilla annettiin myös ymmärtää, että näkyy kirkolle asti, että minussa on vikaa, mutta koskaan tätä vikaa ei yksilöity. Annettiin ymmärtää, että olen varmaan jotenkin vähä-älyinen kun en itse ymmärrä tai huomaa niin selkeästi havaittavaa vikaa. Toki mietin myös itse, miksi en löydä työpaikkaa, mutta hieman rakentavammalta kantilta.  Hervannan työvoimavirkailijat lähestyivät samaa asiaa lähinnä psyykkaamalla ja saivat suhteellisen vaivattomasti insinööritutkinnonkin suorittaneen tuntemaan itsensä vähä-älyiseksi ja kaikin puolin pahasti jälkeenjääneeksi kehitysvammaiseksi (tuli vaikutelma, että edes nenäni ei ole oikean muotoinen tai oikeassa paikassa).

Vuosien ajan sain lukuisia ”kiitos mielenkiinnosta”-kirjeitä ja työhaastattelukutsua ei vain kuulunut. Hervanna työvoimavirkailijoiden vuosia jatkunut nälviminen oli henkisesti erittäin nakertavaa, joten oli pienoinen oljenkorsi huomata, että työnantajat eivät ole henkilökohtaisesti todenneet minua henkilönä kelvottomaksi vaan olin karsiutunut pelkän hakemuksen perusteella. Edellinen ei tietenkään tarkoita, että työhaastattelussa valitsematta jäänyt olisi mitenkään huonompi ihminen, koska kaikkia hyviä hakijoita ei voida valita yhteen työpaikkaan.

Ehkä jossakin työvoimatoimistossa työvoimavirkailijat yrittävät edistää työttömän työllistymistä, mutta Hervannan Työvoimatoimisto/TE-keskus/TE-toimisto ei ole koskaan ollut sellainen paikka. Kohtelu on ollut tasan tarkkaan sellaista, että on syytäkin laittaa ovet lukkoon ja vartijat vastaanottamaan jokaisen sisään pyrkivän.

Nuo työttömyysvuodet oli siinä mielessä erikoista aikaa, että innokkaana odotti postin tuloa ja samaan aikaan pelkäsi, mitä jobinpostia posti tänään tipauttaa postiluukusta.

Eräänä päivänä posti toi kutsun Hermian saunatiloissa järjestettävään info ja pullakahvi tilaisuuteen.  Eija Taubert, Eila Rantanen ja Helena Koskela tehostivat kutsun vapaaehtoistaosallistumispakkoa kutsun loppuun laitetulla varoituksella työttömyyskorvausten katkeamisesta ellei saavu paikalle.

Joukko nuoria sai nähdä ilmeisen kalliin ja painotuoreen seinälle heijastettavan havaintokuvasarjan, jossa esitettiin pitkään työelämässä olleiden mahdollisuudesta opiskella työttömyysturvalla, johon paikalle kutsutut olisivat olleet oikeutettuja, jos olisivat ymmärtäneet syntyä useita vuosia aikaisemmin.

Paikalla oli myös uraa aloitteleva koomikko, joka esitti oman tulkintansa työttömän aktiivisuudesta, joka oli jotain ”mutku” ja ”sitku” eli koomikko yritti saada osallistujia myöntämään, että he ovat laiskoja ja saamattomia vätyksiä, jotka vain siirtävät työnhakua aina seuraavaan päivään. Kohdeyleisö huomioon ottaen koomikon esityksen sisältö oli loukkaava ja esiintymisasu oli epäonnistunut, koska se oli lähinnä pahasti alkoholisoituneen pipipään monenkirjava ja väärän kokoinen tai väärin puettu asuhirvitys. Koomikko siis esiintyi sen perusteella, minkälainen työtön hän itse oli ollut ja oletti kaikkien muidenkin työttömien olevan yhtä passiivisia. Sääliksi kävi koomikkoa, koska kohdeyleisö oli huonoin mahdollinen ja ainoastaan Eija Taubertin, Eila Rantasen ja Helena Koskelan kaltaiset työvoimavirkailijat voivat pitää esitystä hauskana. Esityksen lopuksi ja hyvien tapojen velvoittamana paikalle pakotetut työttömät nostivat viisiräpylöitään sen verran, että saatiin laiskanlaista viisiräpylöiden yhteenläpsytysääntä.

Eija Taubert, Eila Rantanen ja Helena Koskela eivät varmaan tänä päivänä ymmärrä, miksi työttömät olivat naama happamana, vaikka heille tarjottiin ilmaiset pullakahvit, hauska esitys ja paljon muuta heidän mielestään kivaa… …kyseisessä tilaisuudessa he ihmettelivät tätä asiaa ääneen.

Työnhaun jatkuessa huomasin etten ollut välttämättä karsitunut edes työhakemuksien perusteella, sillä tuohon aikaan minulla oli lankapuhelin ja odottelin puhelimen soivan virka-aikana. Suoraan sanottuna en yhtään miettinyt tai edes ottanut selvää, mihin aikaan työnantajat yleensä soittavat sopiakseen työhaastatteluaikaa.

En huomannut miettiä asiaa edes siinä vaiheessa, kun työvoimavirkailija kertoi, että ellei virka-aikaan vastaa puhelimeen, niin se tulkitaan työstäkieltäytymiseksi.

Minä siis olin kotona virka-aikaan valmiina vastaamaan puhelimeen ja virka-ajan päätyttyä lähdin ovesta ulos kuin työpaikasta. Kun lankapuhelimen kuukausimaksut tuplaantuivat, niin pienen kustannuslaskelman jälkeen arvioin edullisemmaksi ratkaisuksi hankkia Nokian 123 -kännykän.

Kuvahaun tulos haulle nokia kännykkä 123

Ne muutamat kerrat, kun minut kutsuttiin työhaastatteluun olin puhelun aikana pyöräilemässä jossakin toisella puolella kaupunkia. Vasta silloin tulin ajatelleeksi, että työnantajat ovat luultavasti kokemusperäisesti havainneet, että työnhakijan tavoittaa paremmin vasta virka-ajan jälkeen ja mahdollisesti toisessa työpaikassa olevalla työnhakijalla on silloin paremmin aikaa vastata puheluun. Jälkeenpäin olen miettinyt, että luultavasti jokunen työpaikkahaastattelu on saattanut mennä ohi vain sen vuoksi etten ollut oikeaan aikaan kotona vastaamassa puhelimeen.

Minun mahdollisuuteni työllistyä päättyi kun sain osoituksen Herttaan (olen kirjoittanut Hertasta tuolla: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/02/13/hertta/). Tämän vaikutuksen olisin voinut minimoida kieltämällä TE-keskusta luovuttamasta tietojani, mutta sen sijaan minä olin laittanut hakutekijöihin kaikki mahdolliset ammatit, jotta tietoni kulkeutuisi mahdollisimman monelle työnantajalle. Tässä vaiheessa en ollut tietoinen, että minun yritys työllistyä palkkatyöhön ei ole yhteneväinen työvoimavirkailijoiden tavoitteen kanssa, joten minä jatkoin sinnikästä, mutta tuloksetonta työnhakua.

Lain mukaan kaikilla on oikeus tarkistaa itsestään talletut tiedot, joten olin useampana vuonna yrittänyt pyytää työministeriön rekisteristä kaikkia minusta talletettuja tietoja.

Valitettavasti tietosuojavaltuutettu (työvoimavirkailijan tiedon mukaan) oli tehnyt sopimuksen, että työttömälle riittää kun saa tarkastaa omat henkilötietonsa ja muut yhteydenottotiedot, jotka ovat jo ennestään työttömän tiedossa.

Kun en saanut työvoimavirkailijoiden tekemiä asiakasmerkintöjä tarkastettavaksi, niin minä en tiennyt toimia siten, että olisin voinut minimoida työvoimavirkalijoiden asiattoman toiminnan.

Minä olin tilanteessa, jossa työttömyyteni vuoksi olin erittäin tervetullut työntekijä, mutta vain siinä tapauksessa, että työvoimatoimisto myöntää palkkatuen.

Ehkä ärsyttävintä työnhaussa on se, että teoriassa työtön on oikeutettu erilaisiin tukiin, mutta työvoimavirkailijoille on annettu mielivalta käsitellä, puoltaa tai olla puoltamatta näitä tukia oman harkintansa mukaan.

Tukien myöntämistä pitäisi muuttaa siten, että työtön on tiettyjen ehtojen täyttyessä aina oikeuttettu tukeen ja työvoimavirkailijoiden harkintavalta tuen myöntämisestä pitää ehdottomasti poistaa. On aika kohtuutonta, että työvoimavirkailijoilla on oikeus oman harkintansa perusteella olla myöntämättä työttömälle tukia ja samaan aikaa työtöntä hakataan matalaksi, että olet niin kelvoton työtön ettet työllisty edes näiden teoreettisesti saatavilla olevien tukien avulla.

Mainokset

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s