Vuosi tuli täyteen…

Aloitin tämän blogin pitämisen tasan vuosi sitten.

Todennäköisesti osa blogin lukijoista ymmärtää tilanteen oman kokemuksen perusteella ja loput luovat oman mielikuvitusmaailman, jossa voidaan todeta minun aiheuttaneen omalla käytökselläni sen ettei minun kohdalla viranhaltijoiden tarvitse noudattaa lakia.

Blogi on varmasti masentava, koska sisältö murskaa käsityksen sivistysvaltiosta nimeltä SUOMI. Minulle on ollut kova pala tajuta, että viranhaltijat saavat jättää huomioimatta suomen lain ja laillisuusvalvojien antamat kannanotot – ja kuitenkin samaan aikaan suomen köyhimmältä väestön osalta vaaditaan pilkuntarkkaa lain kirjaimen noudattamista. Pahinta kuitenkin lienee ettei riitä edes se pilkuntarkka lain noudattaminen, koska sallitaan ns. pärstäkertoimen perusteella tapahtuvat tulkinnat, jolloin hyväksytään viranhaltijoiden asiakirjoillakin todennettavat valheelliset lausunnot oikeiksi kun ”jaetaan köyhälle tuomioita”. Ja, kohtuullistaminen oikeuttaa toteamaan loput viranhaltijan mielivallan käyttämiset inhimillisiksi erehdyksi tai muulla tavalla merkityksettömiksi, koska lain rikkoja ei itse hyötynyt tapahtuneesta mitenkään…

Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että netissä julkistetuissa päätöksissä ja laillisuusvalvojien ratkaisuissa ei ole vuosiin julkaistu uusia toimeentulotuen hakijan oikeuksien ajamisen kannalta hyödyllisiä tietoja. Köyhällä ei ole varaa asianajajan palkkaamiseen, joten köyhempien oikeuksien toteutumisen kannalta netissä julkaistut päätökset ja laillisuusvalvojien ratkaisut ovat tärkeitä tietolähteitä – ellei tietoisesti tavoitella sellaista yhteiskuntaa, jossa laki on suojaamassa vain rikkaiden oikeuksia.

Suomen perustuslaki ja ihmisoikeudet eivät salli pakkotyötä, mutta suomessa määrätään termikikkailua hyväksikäyttäen työttömyyden perusteella palkattomaan pakkotyöhön eikä tarvita edes muodollista oikeudenkäyntiä, koska rangaistus määrätään pelkän lain ja työttömyysajan perusteella. Tässä vaiheessa tekisi mieli kuittailla lainoppineille, mutta jääkööt tekemättä, koska suomesta löytyy ainakin yksi lakimies, joka vielä yrittää edistää oikeuden toteutumista – Saku Timonen. Lakiin kirjatut pakkotyötä hämärtävät koukerot yhteistyöstä ja tavoitteesta edistää oman elannon ansaitsemista ovat merkityksemättömiä, jos käytännössä työvoimavirkailijalle ja sosiaalityöntekijälle annetaan oikeus pakottaa työtön alistumaan palkattomaan pakkotyöhön – esittämällä vääriä tulkintoja lain työttömälle asettamista velvoitteista ja lain kirjaimen edellyttämä vapaaehtoinen suostumus/allekirjoitus saadaan uhkailemalla tukien menettämisellä sekä toimeentulotuen perusosan 40 %:n alentamisella. Ei ole oikeudenmukaista, että toinen työntekijä saa työstään palkkaa ja toisen pitää tehdä työnsä palkattomana. Työttömyyskorvaus on työttömyyden perusteella maksettava tuki ja toimeentulotuki takaa jokaiselle ihmiselle elämiseen välttämättömän miniminormin, mutta kumpaakaan ei ole tarkoitettu PALKAKSI. Erittäin kyseenalaista ja lyhytnäköistä raiskata suomen lakia siten, että sosiaaliturva korvaa köyhemmälle väestölle työstä maksettavan palkan.

Mielenkiintoista pitkäaikaistyöttömyydessä on se seikka, että työtöntä saa mätkiä koko työttömyysajalla, mutta viranhaltijoiden toiminnan työllistymistä estävä vaikutus pitäisi vain unohtaa. Erään työvoimavirkailijan tokaisun mukaan ei saa nostaa esiin heidän aikaisempaa toimintaansa, koska Työvoimatoimisto/TE-keskus/TE-toimisto -nimenmuutos on lopettanut aina edellisen työttömiin keskittyneen kyykytyslaitoksen ja entisistä työntekijöistä muodostettu uusi kyykytyslaitos ei ole vastuussa edellisen toiminnasta.

Vasta äskettäin huomasin nurinkurisen tilanteen: Luin erään kommentin, josta oli tulkittavissa, että palkattoman työn tekemiseen alistuvat olisivat jotenkin parempia työttömiä kuin palkattomasta työstä kieltäytyvät työttömät. Minun mielestä työtön on työtön, vaikka työttömyyskorvaukset ovat eritasoisia. Minä en tavallaan ymmärrä edes väitettä ONNISTUNEESTA työpaikan saamisesta, jos palkka maksetaan työvoimatoimiston myöntämien tukien avulla. Kuka tahansa työllistyy, jos työvoimatoimisto myöntää tuet. Yhteiskunta ei myönnä tukia kaikkien työttömien työllistämiseen, joten työvoimavirkailijoille on annettu (mieli)valta päättää kenelle tuki myönnetään ja kenelle ei myönnetä – sama epäoikeudenmukaisuus kohdistuu työttömään ja työnantajaan. Olen aina ajatellut, että palkattomaan työhön suostuneet ovat olleet pakkotilanteessa tai heidät on väärillä tiedoilla/tyhjillä lupauksilla harhautettu tekemään palkatonta työtä. Minusta kaikkien pitäisi mahdollisuuksien mukaan kieltäytyä palkattomasta työstä, sillä se ei ole talkoisiin osallistumista ”yhteiskunnan puolesta” vaan paremminkin osallistumista jo rakennetun yhteiskunnan romuuttamiseen. Rakennettua yhteiskuntaa hajotetaan palkattomalla työnteolla ja paloja jaetaan yhteiskunnan rotille, jotka häipyvät laivasta vasta hetkeä ennen laivan uppoamista.

Kun työttömän pakkotyö määrättiin nuorille, niin kaikkien suomen kansalaisten olisi pitänyt vaatia työntekijöille palkkaa tehdyn työn vastineeksi. Kun työttömän pakkotyö laajennettiin koskemaan kaikkia työttömiä, niin kaikkien suomen kansalaisten olisi pitänyt vaatia työntekijöille palkkaa tehdyn työn vastineeksi. Näin ei tapahtunut, koska kukaan ei ajatellut joutuvansa itse palkattomaksi työntekijäksi. Nyt suomessa taitanee olla yli puoli miljoonaa palkatonta työntekijää, joiden elatus/palkka maksetaan sosiaaliturvana…   … ja eiköhän palkattomaan työhön suostuneen työttömän lapsillekin löydy aikanaan palkatonta työtä, jos ei jossakin vaiheessa suomen kansa nouse vaatimaan palkkaa tehdystä työstä.

Säännöllistä kuukausipalkkaa nostavien kannattaa huomioida, että palkattoman työnteon lisääminen lisää tarvetta säästää yhteiskunnan menoja, koska suomessa on jokaisen palkattoman työntekijän myötä yksi verotettava vähemmän maksamassa yhteiskunnan kustannuksia. Ja esimmäinen näytös palkkojen alentamisesta löytyy tuolta: Keskussairaalan siivousfirma vaihtuu, siivoojat aloittavat ”uusina työntekijöinä” ja Osa nykyisistä ISS:n työntekijöistä siirtyy uuden työnantajan leipiin, mutta uusina työntekijöinä ilman ikälisiä ja kertyneitä lomaoikeuksia ja jopa pienemmällä palkalla. Asia hoitui suhteellisen vaatimattomalla ammattiliittouhoilulla, joten eiköhän jatkossa ole luvassa lisää tämänkaltaisia irtisanomisia, joissa osa entisistä työntekijöistä palkataan uusina työntekijöinä ja loput pääsevät  tekemään palkattomia töitä.

Päivitys 11.5.2016

Sattumoisin Saku Timonen julkaisi äskettäin tekstin Teoria ja käytäntö, josta löytyy linkki hänen aikaisempiin kuntouttavaa työtoimintaa käsitteleviin teksteihin ja linkki STM:n jo 31.12.2014 kunnille lähettämään paimenkirjeeseen . Kuten paimenkirjeestä voidaan lukea, niin terve ja työkykyinen työtön ei ole lain perusteella velvollinen osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan. Jokaisen työttömän kannattaa käydä lukemassa linkistä löytyvää oikeaa tietoa, jota ei saa työvoimavirkailijalta eikä sosiaalityöntekijältä.  Kieltäytykää palkattoman työn tekemisestä pitämällä kiinni omista oikeuksistanne.

Mainokset

5 thoughts on “Vuosi tuli täyteen…

 1. Pitkälti samaa mieltä, paitsi kyllähän tuo palkaton työkin on mielestäni ok, mikäli myös palkattoman työn tekijä on (aidosti) sen kannalla. Enkä siis tarkoita tällä ”Suostun, koska muuten toimeentuloni romahtaa”, vaan aitoa vapaaehtoisuutta.

  Sehän tässä hulluinta onkin, että jos työttömänä menet ilmaiseksi auttamaan kaveria tämän perustamalla kirpputorilla, tätä voidaan käyttää perusteena tukien poistamiselle!

  Eli ”virallisesti” homma on ok, kunhan päätös tulee joltain muulta taholta, kuin (tulevalta) palkattoman työn tekijältä itseltään.

  • Oikeastaan kaikki on tainnut alkaa vapaaehtoisesta toiminnasta, jota on lähdetty hyödyntämään ja lopulta homma on lähtenyt lapasesta.

   Alkuperäinen hyvä aikomus työkokemuksen saamisesta on muuttunut päinvastaiseksi, kun päätöksiä tekemään on valtuutettu sellaiset työvoimavirkailijat, joiden mielestä työttömän elämä ei saa olla ns. ”liian kivaa”, vaan työttömän on annettava kärsimysvastine työttömyyskorvausten nostamiselle. Työvoimavirkailijalle ei siis mitenkään sovi, että työtön itse valitsisi työpaikan tai työtehtävät, joten palkattoman työharjoittelun järkevyys on laskenut nollaan.

   Edellisen lisäksi työnantajat ovat huomanneet, että työtöntä voi hyödyntää kustannustehokkaasti ns. hanttihommien tekemiseen, koska muiden työaikaa ei kulu työhönperehdyttämiseen – ja tyhmäähän olisi maksaa kuukausipalkkaa hanttihommien tekemisestä, kun yhteiskunta tarjoaa työttömän hanttihommiin ilmaisena työntekijänä. Edellisen perusteella palkatonta työntekoa ei arvosteta edes työkokemuksena. Yrittäjä ehkä katsoo saavansa hieman vastinetta maksamilleen veroille.

   Kun pirulle antaa pikkusormen, niin se vie koko käden. Virallisen näkemyksen mukaan kukaan ei tee suomessa pakotettuna palkattomia töitä, vaan he ovat aina omalla allekirjoituksella antaneet täysin vapaaehtoisen suostumuksensa. Totuuden työttömän vapaaehtoisuudesta tietää varmaan suurin osa työttömistä, mutta kukaan viranhaltija ei tule myöntämään, että ainoatakaan työtöntä olisi koskaan harhautettu, painostettu tai pakotettu allekirjoittamaan suostumus palkattoman työn tekemiseen.

   Kannatan ajatusta työttömän omasta suostumuksesta palkattomaan työhön, mutta väittäisin, että hekin ihan mielellään ottavat palkkaa työpanoksensa vastineeksi. Todennettavasti palkattoman työnteon idea ei toiminut, joten olisi järkevää siirtyä vanhaan malliin ”työpanoksen vastineeksi palkka”, jolloin työtöntä kohdellaan kunnioittavammin ja hänet perehdytetään työtehtävien tekemiseen. Käsittääkseni osa työttömistä menee mieluimmin palkattomaan työhön kuin kittaavat kaljaa kotona, mutta heidänkin pitäisi saada palkka tehdystä työstä.

   Eikä tarvitse edes väittää ettei yhteiskunnalla ole varaa maksaa palkkaa, sillä palkan maksamiseen voidaan hyödyntää niitä varoja, joita syydetään nykyisille ”palkattomien työttömien välittäjille”.

   • > lopulta homma on lähtenyt lapasesta.

    …ja lapanen lähtenyt kädestä 😀

  • Unohtui ihan tuo kohta ”Sehän tässä hulluinta onkin, että jos työttömänä menet ilmaiseksi auttamaan kaveria tämän perustamalla kirpputorilla, tätä voidaan käyttää perusteena tukien poistamiselle!”.

   Ehdottomasti pitäisi vapauttaa työtön elämään omaa elämäänsä – ilman, että koko ajan tarvitsee pelätä tukien menettämistä. Ristiriitaista, että vaaditaan työtöntä aktivoitumaan ja tekemään jotain muutakin kuin maata päivät pitkät sohvan pohjalla, mutta jo normaalista huomaavaisesta käyttäytymisestä tai kaverin auttamisesta voi seurata tukien menetys. Mikähän on pienin teko, jolla työtön on menettänyt tuet? Muistaaksen eräs työtön katsottiin työllistyneeksi, kun hän kantoi käytetyn kahvikupin (tyttöystävän omistamassa ravintolassa?) pöydältä lähemmäksi kupin pesupaikkaa…

   Mielestäni kaikille työttömille olisi annettava oikeus opiskella työttömyyskorvauksia nostaen ilman TAPAUSKOHTAISTA pärstäkerroinharkintaa, jos sitä palkkatyötä ei löydy.

   • Mielestäni kaiken tempputyöllistämisen veroeuroilla voisi lopettaa, koska aika usein palkkatyöllistetyn työkokemus jää niiden hanttihommien tekemiseen. Hyöty työkokemuksesta valuu hukkaan, koska työtön ei voi itse vaikuttaa asiaan ja vaatimukset järkevistä työtehtävistä tapahtunee vain ”potkujen ja sanktioiden uhalla”.

    Yhdessä palkkatukipaikassa minulle sanottiin heti kättelyssä etteivät viitsi opettaa minulle ”kaikkia” työtehtäviä, koska olen heillä töissä vain kuusi kuukautta. Ainoa hyöty ko. työpaikasta oli saada työhistoriaan ”työssäoloaikaa”, vaikka työskentely oli lähinnä toimiston miehitystä ja juoksutytön hommia (joita jokainen yläasteikäinenkin olisi pitänyt tylsinä). Tuosta lähinnä elinaikaa tuhlaavasta työkokemuksesta tuli taloudellisesti tappiota, koska tuon palkkajakson jälkeen asumistuki laski vuoden ajaksi. Palkka oli sen verran pieni ettei se vaikuttanut asumistukeen työsuhteen alkaessa, mutta seuraavassa vuositarkastuksessa asumistuki laski, koska tuon puolen vuoden ansion perusteella minulle laskettiin kuukausittainen keskiarvotulo, jolla määräytyi koko seuraavan vuoden asumistuki ja muutos työttömyyskorvaukseen nähden ei ollut riittävän suuri uuden asumistukilaskelman tekemiseksi. En muuten koskaan saanut tuosta työpaikasta edes työtodistusta, mutta onneksi tämä erittäin järjetön työpaikka oli järjestetty minulle työvoimavirkailijan ammattitaidolla, joten minulta ei vaadittu työtodistusta kun työttömyys jatkui…

    Toisen henkilön kokemus palkkatuetusta työstä löytyy tuolta: http://neljajotain.blogspot.fi/2016/05/palkkatuet-ja-avustavat-tyot.html

    Mikäli työttömällä olisi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa työpaikan valintaan ja työtehtäviin palkkatukityössä, niin luotaisiin edes mahdollisuus työkokemuksen kertymiseen.

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s