Mitä työttömyys on…

Olen usein kirjoittanut, että työttömän saama apu on aivan päinvastaista kuin sana ”auttaminen” antaisi ymmärtää. Seuraavassa uutisessa kerrotaan, miten ”avun” vastaanottaminen esti työnhakemisen.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/449842-nayttelija-kati-outinen-kertoo-ylelle-en-kerinnyt-hakea-toita-koska-kirjoitin

aika-menee-auttamisesta-selviytymiseen

Näyttelijä Kati Outinen ratkaisi ongelman perustamalla toiminimen.

Tuossa tulee esiin TE-keskuksen tärkein tavoite eli etsiä jokaisen työttömän kohdalla jokin sellainen tulkinta ettei työttömälle tarvitse maksaa työttömyyskorvauksia. Ehkä joku haluaa nipottaa ettei kaikilla työttömillä ole sama tilanne kuin näyttelijällä, joka tietenkin pitää paikkansa, mutta jokaisen aktiivisen ihmisen kohdalla löytyy jokin peruste evätä työttömyyskorvaus:

 • Työtön keitti kahvia kierrätyskeskuksessa, jolloin hän menetti määräajaksi työttömyyskorvaukset.
 • Nuorisotakuun perusteella  6 vuotta työelämässä ollut ei ollut oikeutettu samaan työttömyyskorvauksia, koska hänellä on alle 25 vuotiaana pakkovelvollisuus hakea koulutuspaikkoja.
 • Työtön oli myynyt harrastusmielessä valmistamiaan plektroja, jolloin hän menetti työttömyyskorvaukset takautuvasti.
 • Työtön ei hakeutunut elämänhallintakurssille, jolla ei olisi ollut vaikutusta hänen työllistymiseen vaan kyse oli lähinnä kurssittajan oikeudesta myydä nöyryyttäviä ja hyödyttömiä koulutuspalveluita. Koulutuspalveluita, joilla lähinnä pyritään harhauttamaan työnantajaa palkkaamaan väärä henkilö, koska työnhakukoulutuksella ei kuitenkaan paranneta työntekijän valmiuksia suoriutua työtehtävistä.
 •  jne…       Yleensä työtöntä haukutaan TE-keskuksessa passiiviseksi erilaisilla loukkaavilla tulkinnoilla, jolloin työtön erehtyy puolustautumaan ja hän paljastaa tekevänsä muutakin kuin makaa päivät pitkät sohvalla kaljaa kittaamassa, jolloin työtön saadaan autettua työttömyyskorvausten ulkopuolelle.

Lähes jokainen työtön tietää, että työttömyyskorvausten saamisen ehtona olevaan TE-toimiston kyykkyhyppelyyn tuhrautuu melkoisesti aikaa ja henkisiä voimavaroja. Kun TE-keskuksen auttaminen alkaa, niin työnhakuun jää vähemmän aikaa ja heikko taloudellinen tilanne yhdistettynä jatkuviin solvauksiin vie nopeasti itsetunnon rippeet. Työtön oppii nopeasti, että aktiivisuudesta seuraa aktiivisempaa ”auttamista”, joka siis vaikuttaa negatiivisesti työnhakuun. Työttömän työllistyminen ilman TE-keskuksen velvollisuutta tehdä yhteistyötä työttömän kanssa estää työllistymisen, koska lähes jokainen työnantaja odottaa saavansa yhteiskunnan tukia kun hän palkkaa työttömän. Mikäli ei hypi oikeassa tahdissa ja riittävän innokkaana, niin lopulta tippuu työttömyyskorvauksilta ja joutuu taistelemaan toimeentulotuesta. On todella raivostuttavaa ja surullista lukea kaiken yrittämisen jälkeen mielipiteitä, joissa ihmiset syyttävät työtöntä työhaluttomaksi.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/miksi-ty%C3%B6-ei-kelpaa-suomalaiselle-n%C3%A4in-kansalaiset-vastasivat-1.166691

nakemyserot

Todellisuudessa ainoat esteet töihin menemiseen on avoimien työpaikkojen puute ja taloudelliset kannattavuusongelmat.

 • Joskus perheellisen ei kannata muuttaa matalapalkkaisen tai epävarman työn perässä, mutta heidän tilalleen löytyy palkattavaksi yhtä päteviä lapsettomia työttömiä.
 • Perheellisillä on taloudellisia kannustusloukkuja, jotka estävät  matalapalkkaisen työn vastaanottamisen, koska pienikin palkka vie tuet – mutta heidän tilalleen löytyy palkattavaksi yhtä päteviä lapsettomia työttömiä.
 • Työssäkäynti pitkien etäisyyksien päästä ei aina kannata, mutta aina löytyy palkattavaksi sellainen työnhakija, joka asuu lähempänä tai on valmis muuttamaan.
 • Miksi ihmeessä työttömän pitäisi ”maksaa” siitä ilosta, että saa tehdä töitä? Jos jonkun kansanedustajan sopeuttamiseläke tai työttömän ansiosidonnainen päiväraha on mukavan suuruinen, niin heidän tilalleen löytyy palkaattavaksi yhtä päteviä pienemmillä tuilla eläviä työttömiä.
 • Kun väitetään, että liian isot tuet eivät kannusta työpaikan vastaanottamiseen, niin silloin maksettava palkka on aivan liian pieni.
 • Työnantaja voi aiheuttaa työnhakijalle tai työntekijälleen melkoisia ongelmia, joten on selvää etteivät tällaiset työnantajat saa työntekijöitä.

Kaikki työllistymistä estävät ongelmat etsitään/keksitään työttömästä, vaikka suurimmat syyt löytyvät työnantajista:

”Me ei palkata työttömänä ollutta”.” Yli kolme kuukautta työttömyyttä on selkeä osoitus työttömän laiskuudesta”, ”Miten kukaan työnhakija voi olla yli kuukauden työttömänä”, ”Työpaikan imago ei mahdollista ylipainoisen työnhakijan palkkaamista”, ”Etsitään kaksikymppistä työntekijää, jolla on alan koulutus ja useiden vuosien työkokemus ”, ”…jos työhakemuksesta löytyy kirjoitusvirhe…”, ”Jos työnhakijaa ei löydy facebookista, niin työttömässä täytyy olla jotain vikaa”, ”Ammattitutkinnon lisäksi useiden kielien sujuva suullinen ja kirjallinen taito (surkealla palkalla)”, ”Valittavan työnhakijan pitää harrastaa jotakin joukkuelajia suomenmestaruustasolla”, ”Pitkän matematiikan numeron pitää olla vähintään 10” (arvosteluasteikko oli silloin 4-10), ”…työpaikkaa hakevan naisen meikkaamattomuus on osoitus siitä, että työnhakija ei lainkaan huolehdi ulkonäöstään…”, ”… jos meikki on suttuinen… tai …meikkivoiteen raja huonosti häivytetty…”,… näitä järjettömiä esteitä työntekijän palkkaamisen löytyy ja sitten niiden perään löytyy myös hieman järkevämpiäkin. Typerää vaatia työntekijöitä joustamaan palkastaan, kun olisi järkevämpää vaatia työnantajia joustamaan omista vaatimuksistaan.

Viime aikoina onkin ryhdytty esittämään ettei nykyaikana voida odottaa, että työntekijä tulisi palkallaan toimeen. Nykyisin pidetään selviönä, että yhteiskunta täydentää sosiaalituilla työntekijän saamaa liian pientä palkkaa. Vaaditaan, että ihmisen pitäisi tehdä töitä sosiaaliturvan tasoisella elintasolla…

Miksi ihmeessä ei nopeuteta kehitystä ja korvataan kaikki kuntien/valtion maksamat palkat sosiaaliturvalla? Tokihan nykyisille yhteiskunnan kukkarosta palkkaa nauttiville riittää tietous omasta henkilökohtaisesta tarpeellisuudesta, ja sen rinnalla palkka on täysin tarpeeton lisäkorvaus. Kun sosiaaliturva on täsmälleen yhtä suuri kuin köyhillä, niin mitään toimeentulo-ongelmia ei synny, koska sosiaalitukien saaminen on helppoa ja saatavat tuet riittävät yltäkylläiseen elintasoon. Räikeimpien mielipiteiden mukaan sosiaaliturva vastaa useiden tuhansien kuukausipalkkaa, joten palkan korvaaminen sosiaaliturvalla nostaa merkittävästi yhteiskunnan kukkarosta palkkaa nostavien elintasoa.

Työttömyys voitaisiin poistaa myös siten, että kunnan ja valtion palkkalistoilta irtisanotaan kaikki sellaiset työntekijät, joiden mielestä työttömyys on oma valinta ja/tai sosiaaliturva pitää muuttaa vastikkeelliseksi. Vapautuviin työpaikkoihin palkattaisiin uudet työntekijät ja luonnollisesti irtisanottuja ei enää valittaisi kunnan tai valtion työntekijöiksi. Kun ihminen on sitä mieltä, että työttömyys on oma valinta ja sosiaaliturva pitää muuttaa vastikkeelliseksi, niin on täysi selviö etteivät he kykene suoriutumaan omista työtehtävistään, koska jokaista yhteiskunnan jäsentä pitää kohdella yhdenvertaisesti eikä se voi onnistua asenteella, jossa  kyseenalaistetaan jonkun toisen ihmisen ihmisarvo.

Päivitys 11.1.2017

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000005040293.html

Työttömyyden kokenut Kati Outinen naisten asemasta Ylellä: ” Eikö me kelvata kuin hoivaajiksi”

kati-outinen-kertoo-lisaa

 

4 thoughts on “Mitä työttömyys on…

 1. Aamen! Olen 28-vuotias nainen, jolla on kaksi eri alan tutkintoa. Silti olen ollut yli vuoden työttömänä. Olen käynyt työhaastatteluissa, mutta työtä ei ole tullut, koska mulla ”ei ole tarpeeksi työkokemusta”. Millä hitsillä sitä työtä saa, kun ei pääse töihin?!

  Itseäni ärsyttää suunnattomasti se, että meitä työttömiä pidetään saamattomina lurjuksina, jotka vain istuvat kaiket päivät kotona ja kittaavat kaljaa. No voin sanoa, että ainakaan omalla kohdallani se ei ole totta! Olen hakenut aktiivisesti töitä koko tämän ajan, jonka olen työttömänä ollut. Työkkäristä on tullut työttömyysaikanani tullut tasan kolme työtajousta, joihin kahteen olen hakenut jo ennen kuin työtarjous on tullut postitse kotiini… Sieltä ei muuta kuin passiteta työnhakukursseille ja mainosteta yrittäjäkurssia!

  • Toivottavasti työllistyt pian ja pääset vuosi vuodelta yhä rankemmin jauhavan TE-koneiston rattaista irti.

   Olisi tosiaan kymmenen taalan paikka tietää, miten tuosta ”ei ole tarpeeksi työkokemusta” kynnyksestä pääsee eteenpäin? Pitäisikö ”Saara Aallon”-tarmolla vain vakuutella työnantajalle, että ehdottomasti kannattaa valita juuri sinut puuttuvasta työkokemuksesta huolimatta, koska haluat todistaa työnantajalle olevasi parempi kuin muut? Tai myyntimiehen tarmokkuudella ottaa yhteyttä, vaikka se selkeästi kielletään… typerällä logiikalla voitaisiin päätellä, että henkilö vie päättämänsä homman vaikka harmaan kiven läpi?

   Vuosikymmeniä sitten oman ikäluokkani naiset työllistyivät kun esittivät tarpeeksi pienen palkkapyynnön (ellei omia, perheen tai suvun suhteita löytynyt avuksi). Tiedä, miten tieto palkkapyynnöstä levisi, mutta miespuoliset insinöörit eivät olleet innoissaan palkkojen polkemisesta. Nykyään ei taida riittää pieni palkkapyytö vaan pitäisi tarjota mukava summa ylimääräistä rahaa työnantajan kukkaroon…

   Väitteiden mukaan joillekin palkattoman työn tekemisestä on saattanut olla hyötyä, mutta siinä vaiheessa peli voi olla myös menetetty, koska kunnon työnantajat voivat ajatella työnhakijan ”masentuneen” ja sen vuoksi suostuu tekemään palkattomia töitä. Jostain syystä minun on vaikea uskoa onnellisia työllistymisiä palkattoman ajanjakson jälkeen, koska lehtien palstoilla kirjoitetuista onnistuneista työllistymisistä paljastuu, että ovat työllistyneet valtion tuilla ja/tai ovat työllistyneet ”työttömien palveluihin”. Täytyy siis pitää mielessä, että työttömien parjaajilta täytyy löytyä jokin motivaatio haukkua työttömiä ja levittää tietoa työttömien avun tarpeesta… tuskin kunnon työnantajalla on tarvetta tai edes aikaa sellaisen tiedon levittämiseen.

 2. http://yle.fi/uutiset/3-9592502?origin=rss

  Musiikin harrastaja katsottiin yhtäkkiä yrittäjäksi – vaaditaan maksamaan 8500 euroa: ”En ole saanut rahaa mistään”

  Ratkaisevaa on edelleen yritystoiminnan vaatima työmäärä. – Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo muistuttaa TE-toimistoja lain oikeasta tulkinnasta, jotta vääriä tulkintoja ei pääsisi syntymään, Tiina Korhonen Työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

  Tommi Ignatiuksen asia on nyt käsittelyssä, koska hän vaati uudelleenkäsittelyä. Hän on keskustellut myös Uudenmaan TE-toimiston johtajan kanssa asiasta.

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s