Köyhien lasilattia

Hyvin tunnettua termiä lasikatto käytetään kun puhutaan naisten ylenemisestä. Yleensä vain harvat naiset pääsevät lasikaton lävitse yrityksen johtoportaaseen.

En ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan köyhien lasikatosta, mutta sellainen on olemassa tai oikeastaan voisi puhua lasilattiasta, koska köyhät tavallaan ovat pimeässä kellarissa. Köyhät voivat kouluttautua niin pitkälle kuin älykkyyttä riittää, mutta työpaikan saaminen voi osoittautua vaikeaksi.

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005093880.html

kouluttautuneen-lasikatto

 

Yllä on mielipide yliopistojen hyvävelikerholaisten suosimisesta, jossa pätevimmän valitseminen voi johtaa valitsijoiden syrjintään.

Hyvävelikerholaisten jälkikasvu saa helpommin ja huonommilla ansioilla työpaikkoja, jotka johtavat aina parempiin työtehtäviin. Köyhän perheen jälkikasvun ensimmäinen työpaikka jää yhä useammin saamatta tai työpaikka jää hyvin vaatimattomien työkokemusten sarjaan, jotka eivät edistä pätevyyttä vastaavien työpaikkojen saamista.

Aina joku pystyy läpäisemään lasilattian, mutta kaikki eivät sitä voi tehdä, vaikka olisivat kuinka päteviä, ahkeria ja parhaiten työpaikkaan soveltuvia. Miksi näin on? Siksi, että olemassa olevat työpaikat täytetään hyvävelikerhon sisäpiiristä ja vasta täyttämättä jääviin virkoihin voi tulla valituksi sisäpiiriin kuulumaton. Edellinen vaatii ennen kaikkea hyvää tuuria, jotta olisi kouluttautunut oikealle alalle ja olisi oikeassa uravaiheessa oikeassa paikassa.

Suosimisesta on muodostunut niin normaali tapa, että pahimmillaan yhteiskunnan virkaan valitaan täysin kouluttamaton, vaikka työpaikkaa hakee alan ammattitutkinnon suorittanut. Sallitaan valita ”työtehtäviin soveltuvin” pätevän sijasta.

Yksityinen yrittäjähän saa valita kenet tahansa, jonka jälkeen voi huuli pyöreänä valitella ettei huonosta työntekijästä pääse eroon. Mikäli työntekijä ei tee töitään, niin irtisanominen on mahdollista asiaankuuluvien varoitusten jälkeen. Hyvävelikerhoon kuuluvaa työntekijää on paha irtisanoa ilman hyvävelikerhon kantaaottavia vastatoimia.

Luonnollisesti tällainen hyvävelikerholaisten suosiminen ei ole yhteiskunnan kannalta positiivista, koska tyhmempien suosiminen estää hyödyntämästä sitä älykkyyskapasiteettia ja työkykyä, mikä olisi hyödynnettävissä oikeudenmukaisella valinnalla. Eikä edellinen edes riitä, koska usein työtehtäviin pätevä ihminen jätetään palkkaamatta, koska pelätään pätevän työntekijän horjuttavan jo töissä olevien omaa asemaa.

Päivitys 12.3.2017 http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005124078.html Löytyy kiellitaitoa ja kokemusta, mutta silti työpaikan saanti jää tuloksettomaksi:

 

Mainokset

One thought on “Köyhien lasilattia

 1. Superlobbari Anders Blom: ”Kaverikapitalismi vaikuttaa eduskunnan päätöksentekoon”: http://www.iltalehti.fi/talous/201803282200842707_ta.shtml

  ”Blomin väitöskirja antaa osin ankean kuvan siitä, miten suomalainen päätöksenteko – niin eduskunnassa kuin hallituksessa – on päätynyt talouden sisäpiirieliitiin käsiin. Blom kutsuu tilannetta kaverikapitalismiksi.

  – Koska politiikasta puuttuvat sisäpiirisäännöt, kaverikapitalismilla on ollut suuri vaikutus myös poliittiseen päätöksentekoon. Se on esimerkiksi integroinut palkansaajajärjestöt osaksi korporatiivista omistajapolitiikkaa, Blom toteaa väitöskirjassaan.”
  ..
  ”- Suomessa korporatismiin liittyy ajattelu, että sisäpiirin poliittiset suhteet eli työmarkkinasuhteet ovat osa päätöksentekojärjestelmää, eivätkä ole lobbausta. Suomalainen käsitys lobbaamisesta onkin perustunut ajatukseen, että lobbaus olisi vain toimintaa, jolla pyritään korporaatioiden ulkopuolelta vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon.”

  ”Ja juuri ”maan tapa” onkin Blomin mukaan syynä siihen, että etujärjestöillä on Suomessa poikkeuksellisen suuri valta poliittisessa päätöksenteossa.

  – Eduskunta ja valtioneuvosto ovat tulleet entistä riippuvaisemmiksi korporaatioista. Suomen korporatiivista järjestelmää voidaan hyvällä syyllä kutsua rakenteellisesti korruptiiviseksi, Blom toteaa.”

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s