Työttömyys rikoksena

Huom. Laskelmat ovat täysin teoreettisia: Työttömän menettämä tuki on muunnettu päiväsakoiksi aina 120 päiväsakkoon asti ja sen jälkeen vankeudeksi, jossa 30 euroa vastaa  yhtä päivää vankeutta. Laskelmat on tehty pienimmällä työttömyyskorvauksella eli työmarkkinatuella – ansiosidonnaisella ”työttömyysrikoksen” vakavuus/törkeys kasvaa tuen noustessa.

37 päiväsakkoa pelkästään työttömäksi jäämisestä

Työttömäksi jäävällä on 7 päivän omavastuuaika  ennen kuin alkaa saamaan työttömyyskorvauksia.

7  pv * 32,40 euroa/pv = 226 euroa  – (vastaa 37 päiväsakkoa)

sakko-7-paivan-karenssista

Edellinen 7 päivän omavastuuaika tarkoittaa 7 tukipäivää.

Parin tunnin tai kahden viikon kestävästä työpaikasta kieltäytymisestä

Työtön kieltäytyy työpaikasta, joka olisi kestänyt enintään kaksi viikkoa (tunneista – kahteen viikkoon), karenssi on 30 päivää. Tarkoittaa lähinnä sitä, että työnhakija syystä tai toisesta jättää hakematta avoinna olevaa työpaikkaa tai hänen tulkitaan omalla toiminnallaan estäneen työsuhteen syntymisen.

22 pv * 32,40 euroa/pv = 712 euroa (vastaa 118 päiväsakkoa)

Työpaikasta kieltäytymisestä

Työtön kieltäytyy TE-toimiston tarjoamasta tai muuten tarjotusta työstä, karenssi on 60 päivää. Tarkoittaa lähinnä sitä, että työnhakija syystä tai toisesta jättää hakematta avoinna olevaa työpaikkaa tai hänen tulkitaan omalla toiminnallaan estäneen työsuhteen syntymisen.

43 pv * 32,40 euroa/pv = 1393 euroa (vastaa 46 vuorokautta vankeutta *)

Työntekijä eroaa työstään, saa potkut, ei vastaanota tarjottua työtä tai työsopimus kariutuu työttömän menettelyn takia

Työtön eroaa työstä ilman pätevää syytä, tai on itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, tai työtön ilman pätevää syytä kieltäytyy työstä, johon on valittu, tai työsopimus kariutuu oman menettelyn takia, karenssi on 90 päivää. Tässä on karenssi, jonka työtön saa kun hän todella kieltäytyy tarjolla olevasta työpaikasta (toisin tämänkin sanktion voi saada tulkinnan perusteella).

65 pv * 32,40 euroa/pv = 2106 euroa (vastaa 70 vuorokautta vankeutta*)

Poliisin sakkolaskuri löytyy tuolta: https://www.poliisi.fi/turvallisuus_ja_valvonta/sakkolaskuri

Lain sallima suurin päiväsakkojen lukumäärä on 120 tai, jos rikoksia on useita, 240, joten vain työttömäksi jääminen ja 30 päivän karenssi olisivat sellaisia rikoksia, joista selviäisi päiväsakoilla.

rikos

Olen tuolla Ikikarensiin 2006 tekstissä laskenut tekemäni rikoksen loppusumman: 80600 euroa  (siis kun minua ei valittu osa-aikaiseksi kirjastoavustajaksi)

Tuollaiset sakot voi saada 560 euron kuukausituloilla 13433 päiväsakolla:

paivasakot

…mutta mikäli olisin saanut 80600 euron sakon, joka käännetään vankeudeksi, niin jokainen 30 euroa tarkoittaa yhden päivän vankeutta, joten sakot tulisi kuitattua 2686 päivän vankeudella, joka tarkoittaa 7 vuoden, 4 kuukauden ja 11 päivän vankeutta.

Löytyisikö jostakin taulukko, kuinka vankilatuomiot määräytyvät eri rikosten perusteella? Tuo oma ikikarensiin johtanut rikos vastaisi luultavasti tappoa tai murhaa.

Mainokset

One thought on “Työttömyys rikoksena

  1. https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3837697-tyottomyydesta-on-tullut-rikos

    ”On pöyristyttävää, että työttömyydestä on tullut rikos, josta voidaan rangaista päivärahaa leikkaamalla. Pelkästään asuinpaikasta riippuen työttömillä on aivan erilaiset mahdollisuudet työllistyä tai osallistua työllistymispalveluihin.

    Ja kuinkahan käy lisääntyvässä byrokratiaviidakossa pitkäaikaistyöttömien? Heistä monien on jo nyt mahdotonta tulla toimeen peruspäivärahalla, ja siksi he joutuvat taistelemaan perusoikeuksiensa puolesta saadakseen asumistukea ja toimeentulotukea. Aktiivimallista aiheutuu yhä enenevää kaunaa ja katkeruutta, mikä rapauttaa luottamusyhteiskunnan ja syventää kansan kahtiajakoa. ”

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s