Asumistuen ehdollisuus

Matalapalkkainen ja työtön voivat saada tukea asumiseen, mutta tuki myönnetään siten, että se kattaa parhaiten asumiskulut kun asuu vuokralla. Omassa asunnossa asuva ei voi saada samassa taloudellisessa tilanteessa yhtä paljon tukea, vaikka hän maksaisi asuntolainoja, koska tukea ei voida myöntää omaisuuden kartuttamiseen. Omaisuuden kartuttaminen tukien avulla ei ole ongelma, kun asumistuen saaja toimii välikätenä ja omaisuutta kartuttaa vuokranantaja.

Nykyistä ehdollista asumistukea järkevämpää olisi myöntää yhdenvertaiset tuet, jolloin köyhä voisi pyrkiä minimoimaan asumiskulunsa pitkällä aikavälillä, jolloin vuokra-asuntojen kysynnän laskeminen laskisi myös vuokratasoa.

tiilikainen-haluaa-asunnot-rikkaille

Lähde: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005103190.html

Nyt on siis herätty huomaamaan suuret asumistukimenot, koska kysynnän ja tarjonnan lait varmistavat korkean vuokratason. Muodollisesti halutaan estää tukirahojen vuotaminen vuokranantajalle, mutta todetaan ettei historiasta tuttu vuokrasäätely tule kysymykseenkään. Halutaan palauttaa ne neliökohtaiset maksimivuokrat, jotka aikoinaan johtivat pienten asuntojen tarjontaan suurempaan kysyntään, joka puolestaan johti tähän nykyiseen vuokratasoon.

Kun tavoitellaan tilannetta, joka toteutuu vain vuokrasäätelyllä ja joka halutaan toteuttaa köyhän taloudellista tilannetta huonontamalla, niin väistämättä herää kysymys, mitä todella yritetään saavuttaa?

Nykyään asumistuessa huomioidaan kohtuulliset asumiskulut ja esim. Tampereella yhden henkilön taloudessa hyväksytään vain 390 euron kuukausivuokra, josta maksimiasumistuki on 80 % eli asumistukea voi saada enintään 312 euroa kuukaudessa. Asumistuen raja on siis huomattavasti alempi kuin on todellinen vuokrataso (Tampereella yksiön vuokra lähentelee 600 euroa kuukaudessa), joten asumistuen neliömääräisillä maksivuokrarajoilla vuokria ei alenneta vaan ainoastaan voidaan vähentää myönnetyn tuen määrää. Mikäli tuen määrää pienennetään, niin matalapalkkaisilla ei ole varaa asua suurissa kaupungeissa, jolloin saavutetaan vain tiettyjen alojen työvoimapula. Matalapalkkaisella ei myöskään ole varaa pitkiin työmatkoihin, vaikka kuinka laajennettaisiin työssäkäytialuetta. Osalla tuen pienentäminen voi johtaa vuokranmaksuvaikeuksiin ja häätöön.

Ehdotus tarkoittaa lähinnä köyhien karkoittamista kauemmaksi ja asuntojen vapautumista paremmin toimeentuleville…

 

Mainokset

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s