Kelan köyhää aktivoiva ikiliikkuja

Lähetin sähkölaskut Kelaan

Kun tukea sähkölaskuihin ei maksettu, niin lähetin muistutuksen ja sähkölaskujen maksukuitit, jos tuki olisi jätetty maksamatta sen vuoksi ettei Kelan etuuskäsittelijä voi olla ihan varma ”laskujen maksamisesta”.

Tukea ei edelleenkään myönnetty vaan sain viestin:

Ehkä ongelmana on se seikka, että asiaa ei käsitellyt virkavastuussa oleva ihminen vaan ”Kela”.

Mielestäni on ehdoton epäkohta, että viestejä käsittelevä viranhaltija saa toteuttaa työajallaan ”köyhän aktivointia” ja vastuu sysätään kasvottomalle ”Kela”:lle. Ehdottomasti olisi järkevämpää, jos kukin viranhaltija vastaisi omasta toiminnastaan omalla nimellään, jolloin kynnys köyhän aktivoimiseen olisi hieman korkeampi.

 1. Työaika olisi tullut tehokkaammin käytetyksi, jos tuki olisi maksettu jo sähkölaskujen toimittamisen perusteella. Ei toteutunut.
 2. Mikäli henkilö olisi kyselyviestini saatuaan tarkistanut onko sähkölaskut toimitettu, niin tuki sähkölaskuihin olisi voitu maksaa. Ei toteutunut.
 3. Jälleen kerran työntekijä käsittelee viestini ja palataan kohtaan 1. ”Kela” voi kuitenkin yllättää, jolloin saadaan kohta 4.

Päivitys 1.4.2017

Tukea helmikuun sähkölaskuihin ei ole edelleenkään myönnetty ja yritin katsoa kelan nettisivuilta löytyisikö asian tiimoilta uutta lisätietoa, mutta juuri tänään Kelan sivustolla on ohjelmistopäivitys. Alkuperäiset sähkölaskut on toimitettu skannattuna, joten mahdollisesti  sähkölaskuihin myönnettävä toimeentulotuki käsitellään ilmeisesti vasta hallinto-oikeudessa. Alennetun toimeentulotuen perusosan riittämättömyyden vuoksi en ryhdy tuhlaamaan vähiä rahojani alkuperäisten sähkölaskujen lähettämiseen etanapostissa, joka voi johtaa hallinto-oikeudessa tilanteeseen ettei tukea myönnetä lainkaan.

http://www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet-muutosta

Helmikuun päätöksestä olen tehnyt oikaisuvaatimuksen jo helmikuun alussa, mutta päätöstä oikaisuvaatimukseen ei ole tähän päivään mennessä kuulunut tai näkynyt, vaikka Kelan ilmoittama keskimääräinen käsittelyaika on kulunut jo tuplana. Nämä Kelan ilmoittamat hatusta vedetyt keskimääräiset käsittelyajat tuntuvat lähinnä köyhän kiusaamiselta ja viivästymisestä huolestuneiden asiakkaiden kyselyihin vastaaminen aiheuttaa tarpeetonta lisätyötä Kelan viranhaltijoille, joka on luonnollisesti poissa Kelan viranhaltijoille kuuluvien työtehtävien hoitamisesta. Luonnollisesti Kelan kannalta ei ole järkevää ilmoittaa todellisia käsittelyaikoja, koska silloin laillisuusvalvojat olisivat paremmin tietoisia Kelan todellisesta toiminnasta.

Kelan pääjohtajan Elli Aaltonen ihmetteli ennen virkaan astumistaan: ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?” , mutta jostakin syystä laillisuusvalvoja ei huomioinut tätä seikkaa laatiessaan kannaottoa toimeentulotuessa tapahtuneisiin maksuviivästyksiin ja lain vastaisen tilanteen korjaustavoitteisiin.  Elli Aaltonen on ehdottanut ratkaisuksi ruuhkiin: ”Siirretään toimeentulotuen täydentäväkin osa meille” , jolloin Kelan tavoittelema toiminta olisi ilmeisesti tuloksellisempaa, kun köyhät jäisivät kaikkien tukien ulkopuolelle ja täysin ilman lääkkeitä sekä ruokaa, jonka lisäksi asunnosta häätäminen johtaisi nopeasti ”tulokselliseen auttamiseen” tai ainakin saavutettaisiin mittavat säästöt toimeentulotukimenoihin asumiskulujen osalta. Muistelisin törmänneeni jossakin uutiseen, jossa Kelan entinen tai nykyinen pääjohtaja toteaa kaiken tapahtuneen epäonnistumisen jälkeen, että toimeentulotuen myöntäminen on toteutunut Kelassa suunnitelmien mukaan (valitettavasti en löytänyt linkkiä juttuun, mutta jatketaan etsimistä).

Toimeentulotuen viivästymisestä on saatu yksi päätös, jonka voi käydä lukemassa seuraavasta linkistä: http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/eoar3000.sh?kanta=ereoapaa&PALUUHAKU=%2Fthwfakta%2Feoatied%2Feoaratk%2Feoar.htm&HAKUSANA=&HALLINTOALA=&TOIMENPIDE=&RATKAISIJA=&VIREILLETULOVUOSI=&TUNNISTE=649%2F2017

Laillisuusvalvoja siis pitää asianmukaisena ja hyvään hallintoon kuuluvana, että viranomainen korjaa virheellistä menettelyään, pahoittelee ja selvittää asiakkaalleen virheelliseen menettelyyn johtaneet syyt.

Näyttäisi kuin Kelan pääjohtaja olisi tulkinnut, että tuon kaiken voi kuitata julkisella anteeksipyynnöllä , jonka jälkeen Kela voi edelleen jatkaa valitsemallaan linjalla.

Päivitys 18.4.2017

Lopultakin tiliotteella näkyy maksettu tuki helmikuun sähkölaskuihin.

Lisäksi Helmikuun oikaisuvaatimukseen tuli odotettu hylkäävä päätös, joka oli tehty 6.4.2017 ja päivämäärällä 13.4.2017 posti toi Kelan 7.4.2017 lähettämäksi ilmoittaman kirjeen.

Mainokset

9 thoughts on “Kelan köyhää aktivoiva ikiliikkuja

 1. Olen nyt pari päivää lueskellut näitä sivujasi ja voi todellakin vain ihmetellä tätä menoa.

  Itse olin Kelalla työssä 80- ja 90-luvuilla, tuolloin toiminta ainakin kyseisessä toimistossa oli mielestäni pääsoin asiallista,.Vaikka toki huomattaviakin epäkohtia oli, mutta ne johtuiva lähinnä lainsäädännöstä kuten työttömyysturvan alhainen taso. Mutta asiat tehtiin pilkulleen lain mukaan (koskien myös tiedonanto- ja neuvomisvelvoitteita) ja siitä oltiin ylpeitä. Moraali oli korkea ja henki hyvä. Mutta saattoihan se tietysti olla, että toimisto oli poikkeuksellisen hyvä ja esimies harvinaisen oikeudentajuinen.

  90-luvun loppupuolella olin työssä sosiaalitoimessa myöntämässä toimeentulotukea ja jo tuolloin minua ärsytti eräiden työtovereiden ja varsinkin esimiehen asenne ja toimenpiteet. Esimerkiksi kunta oli päättänyt myöntää taloyhtiöiden saunavuoromaksut tukena toimeentulotuessa; sitä ei olisi tietyille asiakasryhmille saanut kertoa,”ryyppäävät vaan kuitenkin ne rahat”. Ns. mielenterveysongelmista kärsiville saattoi kuulemma tehdä vähän lainvastaisen päätöksenkin, ”ei ne kuitenkaan jaksa valittaa eteenpäin”. Kyykytyshalua myös esiintyi mutta tuolloin lainsäädäntö esti sen, mikä aiheutti turhautumista esimiehessä, ”eikö niitä voi pakottaa edes lääkärintarkastukseen”. Itse tein kuten parhaaksi katsoin; kukaan ei tullut huomauttamaan eikä minua irtisanottu.

  Mutta eihän noita silloisia aikoja voi edes verrata tähän nykymenoon, kun jo lainsäädännöllä mahdollistetaan ties minkämoinen kohtelu. Varsinkin työkkärin toiminta on mielestäni paitsi eettisesti täysin kestämätöntä myös idiioottimaisen typerää. Jo normaallla maalaisjärjellä pitäisi ymmärtää ja historiakin sen opettaa (historialla tarkoitan tässä esimerkiksi entistä Neuvostoliittoa ja sen alistetuttuja ja kontrolloituja kansalaisia), että jos ihmiseltä viedään itsemääräämisoikeus ja häntä alistetaan, niin hän apatisoituu, menettää aloitekykynsä, elämänilonsa ja muutenkin passivoituu ja hänelle aiheutetaan muutenkin tarpeetonta kärsimystä ja lisäksi työnhaku ja -saantimahdollisuudet vain huononevat. Vapaudenriistoon ihminen reagoi aina tavalla tai toisella ja sekin palvelu, joka itsessään ehkä olisi hyvää. muuttuu siihen pakotettuna irvikuvakseen. Sitten näitä toimia nimitetään vielä aktivoimistoimenpiteiksi tai sosiaalitoimistossa tehdään näitä ns.itsenäistymissuunnitelmia perusosan alentamisen jälkeen. Itselläni ei tosin ole tästä suunnitelman teosta (vielä) kokemusta mutta työkkärissä asioinnista kylläkin. On erittäin helppoa kuvitella, että jos sitten mitkään toimeenpiteet eivät tehoa, niin julistetaan ihminen jotenkin mielenterveydeltään häiriintyneeksi tai joksikin muuksi (järjestelmässähän ei tietenkään viranomaisten mielestä voi olla mitään vikaa) ja alistetaan ehkä vieläkin ikävämmälle kohtelulle. Siinä tapauksessa tällainen toiminta ei tietenkään olisi typerää, jos tarkoituksena lopulta olisi julistaa yhteikunnalle taloudelliseksi taakaksi olevat ihmiset psyykkisesti sairaiksi, sulkea heidät laitokseen ja tehdä eutanasia, jos nyt haluaa kärjistää ja maalailla pahimpia kauhukuvia (vaikka jos pelkkää maan taloutta ajattelee,niin sehän olisi loistava ratkaisu). Mutta koska uskon etteivät poliittiset päättäjät näin moraalisesti alhaisella tasolla ole, täytyy vain ihmetellä mitä heidän päässään oikein mahtaa liikkua. Täytyyhän nyt jokaisen ymmärtää, että nämä toimet helposti aiheuttavat myös vihaa ja kaunaa erityisesti niiden kohdistuessa vain tiettyyn ihmisryhmään ja muodostavat turvallisuusriskin. Vaikka onhan aggressiivisen käytöksen jälkeen ihminen vielä helpompi leimata ties miksi. Kelan entinen pääjohtaja muuten kutsui televisiossa työttömiä huonoiksi ihmisiksi; taisi olla Ylen ykkösaamussa puhe ”työttömistä ja muista huonoista ihmisistä”.

  Jonkinlainen väkivallaton vastarinta ilmiselvästi olisi paikallaan ja tämän sivuston tekijän näen tässä uranuurtajana. Nämä sivut ovat erittäin hyödyllisesti ja avasivat minulle henkilökohtaisesti väyliä ja keinoja muuten jo taloudelliselta umpikujalta vaikuttaneeseen omaan tilanteeseeni ja myös pakoreitin orjuudesta vapauteen. Lisäksi oli erittäin helpottava kokemus tietää, että on muitakin, jotka kokevat nämä viranomaistoimet yhtä vastenmielsinä kuin itsekin koen. Kiitos.

  • Sähköpostiin tuli seuraava viesti – kuuluneekohan edellisen viestin liitteeksi?

   ”Hei,

   Jätin äsken kommentin otsikossa mainitulle sivullesi ja haluan vielä lisätä, että sivu valikoitui satunnaisesi (huomasin virheen vasta kommentin lähettämisen jälkeen) eikä ollut vastine nimenomaan tähän sivuun koska en millään tavoin halua puolustella tai kaunistella Kelan nykytoimia vaikka kirjoitinkin Kelan entisestä toiminnasta niin myönteisesti. Kelassa on varmasti nykyään ihan yhtä tolkuton meno kuin soskussa ja työkkärissäkin. Voit halutessasi lisätä tämän sivullesi terveisenä minulta (voit lisätä tämän viestin tekstiosuuden sellaisenaankin) tai voin lisätä sen tarvittaessa itsekin. Tai jos haluat voit laittaa kommenttini jollekin muulle sivuston sivulle, olisi kuitenkin kiva tietää mille.

   Ystävällisin terveisin Ulla, Helsinki”

  • Blogini keskityy pääasiassa kertomaan epäkohdista, mutta tottahan toki Kelasta saattaa vielä toistaiseksi löytyä myös ihan asiallisesti toimivia työntekijöitä – ennen kuin he muuttuvat yhtä vihamieliseksi tukia saavia ihmisiä kohtaan kuin Kelan entinen ja nykyinen pääjohtaja tai joutuvat liian raskaan työilmapiirin vuoksi hakeutumaan toisiin työpaikkoihin.

   Itsellä Kelan maksamat tuet ovat joitakin poikkeuksia lukuunottamatta tulleet aina ihan asiallisesti, joten odotin ehkä liikoja kun toimeentulotuki siirtyi Kelaan. Kunnat myös paransivat omaa toimintaansa enemmän lain edellyttämälle tasolle perustoimeentulotuen myöntämisen loppuvaiheessa, joten Kelan toiminta näyttää sen perusteella hieman todellista huonommalta.

   Näyttäisi, että Kela keskittyy täysin laittomilla keinoilla välttelemään ja viivyttelemään toimeentulotuen myöntämistä – ainakin omalla kohdalla, koska toimeentulotukilaskelmani on hyvin yksinkertainen: alenettu perusosa ja asumiskulut, joita ei ole kertaakaan myönnetty Kelassa ilman yhtä tai kahta lisäselvityspyyntöä, jonka tietoa ei edes tarvita toimeentulotukilaskelman tekemiseen. Sähkölaskuun ei siis ole kertaakaan myönnetty tukea eikä ole tehty edes kielteistä päätöstä, vaikka Kelaan on toimitettu skannatut laskut ja kuitit. Aikoinaan sosiaalitoimelle riitti sähkölaskut ja kertaakaan kunnan sosiaalitoimi ei venkuloinut sähkölaskun kanssa, vaikka yleensä pyrittiin hyödyntämään tuloksellisesti lähes kaikkia mahdollisia keinoja toimeentulotuen epäämiseksi tai alentamiseksi.

   Työvoimatoimiston toiminta on tosiaan mennyt jo vuosikymmeniä sitten täysin järjettömän toiminnan puolelle ja tästä järjettömästä toiminnasta vastaavien viranhaltijoiden tiedon perusteella kansanedustajat kumoavat työttömien kertomat faktat yksittäiseksi poikkeukseksi tai virhetulkinnoiksi, jolloin jatketaan työttömien mielipuolista kannustusta työpaikkoihin, joita ei ole edes olemassa.

   Kansanedustajat eivät ole muuten luopuneet edes yhden kuukauden palkkiostaan, mutta ovat vaatimassa työtömien työpanosta ilman palkkaa. Kuka näitä tyhmiä sairaaseen vihaan keskittyviä fanaatikkoja äänestää?

   Ei ole edes työssäkäyvien etu, että työtön ”työllistetään” palkattomaan työhön, koska siinä vain välikädet pääsevät kahmimaan verovaroja työtöntä nöyryyttävästä palvelusta ja mitään työllistävää vaikutusta työttömän ihmisen alentamisesta ei saavuteta. Ehkä joskus joku on hyötynyt palkattomien töiden tekemisestä, mutta niiden tekeminen on johtanut vain palkattoman työn lisääntymiseen ja työttömien pitkittyneesseen työttömyyteen, joten nykyisin ollaan siinä tilanteessa ettei mitään työtä saisi teettää ilman asiaan kuuluvaa palkkaa. Vaikuttaa siltä kuin työttömäksi jäävä tippuisi palkkauskelpoisuudeltaan välittömästi ö-luokkaan, joka kelpaa tulevaisuudessa vain työttömien kyykytyspalveluihin palkattavaksi kapoksi.

  • Mielestäni et mitenkään kaunistellut Kelan toimintaa vaan kerroit lähinnä kuinka aiemmin on toimittu.

   Vaikka blogini kertoo epäkohdista, niin luonnollisesti toisenlaisiakin mielipiteitä saa esittää ja myös vastaväitteitä.

   • No eihän se tekstini sinänsä kaunistellut asioita mutta kirjoitettuani sen Kelan toimintaa arvostelevan jutun perään on sellainenkin tulkinta mahdollinen ja näitäkin sivuja lukee varmasti hyvinkin monella tavalla ajattelevia ihmisiä, joista jotkut saattavat tulkita tällaisen jonkinlaiseksi hienovaraiseksi vastaväitteeksikin Kelan arvosteluun.

    Tällaista vaikutelmaa en missään nimessä halua antaa koska nykyinen tilanne kerta kaikkiaan on sellainen, että näitä epäkohtia ei voi tuoda liikaa esiin eikä niistä voi pitää liikaa meteliä minkään asiaan liittyvän laitoksen kohdalla. Siitä huolimatta, että osa asioista toimii hyvinkin.

    Kiitos vielä kerran näiden sivustojen tekemisestä.

   • Olet oikeassa, että Kelan tarkasti suunniteltu epäonnistuminen toimeentulotukilaskelman tekemisessä ja tuen myöntämisessä on johtanut ihmisiä kohtuuttomiin tilanteisiin, jota on vähän kyseenalaista lähteä puolustelemaan. Ihmiset ovat jääneet ilman lääkkeitä, ilman ruokarahaa ja jopa häätö kodista on uhkana. Eikä epäonnistuminen yksinkertaisen toimeentulotukilaskelman tekemisessä ole Kelan ainoa ongelma, vaan toimeentulotuen myöntämisen viivytystaistelu vaikuttaa myös muiden tukien myöntämiseen.

    Osa Kelan toimeentulotukilaskelmia tekevistä virkailijoista luultavasti tekee työnsä ihan asiallisesti, mutta suurin osa näyttäisi käyttävän sellaista valtaa, jota kukaan ei ole heille myöntänyt. Minun mielestäni Kelan entinen ja nykyinen pääjohtaja pitäisi asettaa syytteeseen ihmisten heitteilejätöstä, koska kumpikin on julkisuudessa kyseenalaistanut tukien myöntämisen ja lopputulos on sen mukaista. Väliportaan esimiehiäkin pitäisi haastaa leivättömän pöydän eteen, sillä mistään ei saa tukea sellaiselle toiminnalle, että ryhdytään tekemään tarkasteluja koko suvun tileistä, lähetellään ihan tarpeettomia lisäselvityspyyntöjä, puhtaaseen utelaisuuteen perustuvia lisäselvityksiä tai olemattomien asiakirjojen pyyntöjä tai jonkin asiakirjan toimittamista useampaan kertaan. Laskelma kun on hyvin yksinkertainen: Kaikki tulot ja varat – taloudessa asuvien henkilöiden perusosat – toimeentulotukilaskelmassa hyväksyttävät menot ja pakkasen puolelle jäävän verran myönnetään tukea. Kun Kela maksaan suurimman osa tuloksi laskettavista tuista, niin Kelalla pitäisi oikeastaan olla vähemmän tarvetta pyytää liitteitä kuin sosiaalitoimella ja mitään sosiaalityöhön liittyviä selvityksiä ei Kelan tarvitse laskelmaa varten edes pyytää.

 2. Ulla/Helsinki kirjoitukset ovat hyviä ja kertonevat hyvin epäkohtien syntymis estä eli siitä kuinka asioita tehtiin ennen versus nykypäivänå eli tuo hyvin esiin tekemismentaliteetin 2000-luvulla ja noinhan se on ollutkin.

  Kela, työvoimatoimisto toimi vielä 90-luvulle asti todella hyvin ja niin kuin kuuluukin, mutta silloin vielä perustuslaki oli se ensisijainen laki ja sen yli ei kävelty, mutta nykyisinhän se on pelkkä kynnysmatto ja paras on kun erään TE-keskuksen johtohenkilö ilmaisi perustuslain olevan vaan yleislaki eli laki jolla ole mitään merkitystä ja tämä kertookin jo millä mentaliteetilla lakeja katsotaan ja noudatetaan.

  • Lieköhän tuo seurausta köyhiä kohtaan lietsotusta vihasta. Nykyäänhän kaikki tukien tarvitsijat katsotaan vain laiskoiksi, jotka eivät viitsi hankkia elämiseen tarvittavia rahoja työnteolla. Tuo taas tulkitaan antavan oikeuden aiheuttaa mahdollisimman paljon haittaa tukien hakijoille, joka yleisen hyväksynnän jälkeen johtaa tilanteeseen, jossa kirjoitetun lain voi sivuuttaa eikä ketään kiinnosta.

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s