Suomen kansantalouden tuotannon taittuminen

Seuraavasta linkistä löytyy mielenkiintoinen käppyrä: http://www.findikaattori.fi/fi/39

Suomen kansantalouden tuotannon kasvukäyrä on jatkanut kasvuaan huonoinakin talouden aikoina, mutta jossakin vaiheessa suomessa tapahtui ”jotain”, jonka jälkeen on rämmitty lähinnä paikoillaan (luultavasti vanhoilla höyryillä ennen tulossa olevaa suurempaa romahdusta?).

En malta olla yhdistämättä edellisessä kuvassa näkyvää kansantalouden tuotannon kasvukäyrän taittumista ja työmarkkinatukiuudistuksen ajankohtaan…

Lokakuussa 2005 äänestettiin työmarkkinatukeen liittyvästä ”palkattomasta pakkotyöstä” ja kohtuullisella viipeellä tapahtui kansantalouden tuotannon taittuminen ja lasku.

Löytyykö muita merkittäviä syitä suomen kansantalouden tilan taittumiselle?

Mainokset

3 thoughts on “Suomen kansantalouden tuotannon taittuminen

 1. Yhdeksi syyksi on mainittu kokoomuksen masinoima sairaanhoitajien palkankorotus 2007, joka johti muidenkin alojen palkankorotuksiin… http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005233374.html

  Edellinen voisi selittää romahduksen ja sitä seuranneen aikaisempaan nähden yhdensuuntaisen kasvukäyrän, mutta kyseinen syy ei enää riitä selittämään seuraavaa pysyvämpää notkahdusta.

 2. Tuo pudotus alkoi siihen aikaan (2007/11) kun kuulemani mukaan kirjanpitosäännöksiä muutettiin länsimaissa (yhden hlö mukaan tuo finanssikriisi johtui tästä eikä siitä että kaikki ostaisi oman talon lainalla, tosin tästä nyt voi olla montaa mieltä). En ole varma Kiinasta mutta tuntuma on että siellä on ollut löysempää sääntely näiltä osin ja erilaisin kikkailuin synnytetty raha on sitten hakeutunut ulkomaille kiinteistökupliin yms – esm (UK/canada uutisista) ostettu kalliita kartanoita yms ja sitten jätetty ne hoitamatta (kenties tiedolla että kartanon voi ostaa toinen kikkailija vielä kalliimmalla myöhemmin kunnosta välittämättä – nämä kikkailijat ei välitä laadusta, ja näin säilyttää varallisuus paikallisesta inflaatiosta huolimatta).

  Veikkaan että joku % ”keskiluokasta” on perustunut tähän tyhjästä nyhjäistyyn rahaan – ”credit cycle”. Ei liene vaikea aavistaa että jossain kohtaa cyclen lopussa rahaa on liian helppo luoda ja sitten kun sääntöjä kiristetään niin suhdannekäppyröissä näkyy muutosta. Tubesta löytyy mielenkiintoinen luento jossa näytetään mallinnettua taloussimulaatiota jossa näkyy kuinka tämä credit cycle syntyy.

  Tässä video josta kuulin tämän.
  (alkaa ~12-13 min kohdalta)

  • Eli tuota kansantalouden taittumista voisi siis selittää myös kirjanpitosäännösten muuttumisella.

   Toisaalta… eikö silloin muutoksen jälkeen pitäisi kuitenkin palautua aikaisempi kasvusuunta…

   —-
   Pahoittelen tekstin julkaisun viivästymistä. Blogissa ei juurikaan tapahdu keskustelua, joten ei tule tarkastettua viestejä kuin kerran vuorokaudessa.

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s