Kela maksaa tarpeettomia hyvitysmaksuja

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412

Kuten ylläolevasta kuvakaappauksesta voidaan lukea, niin lakiin on kirjattu mahdollisuus tehdä yli 7 arkipäivää ennen kuukauden vaihtumista jätetyyn toimeentulotukihakemukseen päätös vasta tukikuukauden ensimmäinen päivä.

Sain tänään maksuilmoituksen, jossa minulle ilmoitetaan maksettavaksi 50 euroa hyvitysmaksua 31.1.2017 ja 28.2.2017 tehdyistä päätöksistä, jotka koskevat seuraavan kuukauden tukea ja näin ollen mitään korvattavaa viivästymistä ei ole näiltä osin tapahtunut (ellei huomioida Kelan käytäntöä maksaa toimeentulotuki vasta kuukauden toinen päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä).

18.1.2017 jätettyyn helmikuuta koskevaan toimeentulotukihakemukseen on tehty päätös päivämäärällä 31.1.2017.

6.2.2017 jätettyyn maaliskuuta koskevaan toimeentulotukihakemukseen on tehty päätös päivämäärällä 28.2.2017.

(Kela on päättänyt maksaa toimeentulotuen vasta kuukauden toinen päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä, joten tältä osin korvauksia minun mielestäni pitäisi maksaa ainakin niiltä päiviltä, jolloin asumistuki on onnistuneesti maksettu kuukauden aikaisemmalla päivämäärällä.)

Kuten olen tässä blogissa kertonut, niin minulla on kahden toimitetun sähkölaskun perusteella saatavan tuen maksatus viivästynyt useita viikkoja, mutta näistä Kela ei maksa korvauksia. Näyttäisi siltä, että Kela on tulkinnut korvausvelvollisuuden koskevan ainoastaan lisäselvityspyyntöajan päättymisen jälkeen päätöksen tekemiseen kulunutta aikaa.

(Kela näemmä tulkitsee, että lähetetty lisäselvityspyyntö antaa oikeuden viivästyttää päätöksen tekemistä, vaikka pyydetyt tiedot on jo toimitettu, lisäselvityksiä ei olisi lähetetty tai lisäselvityksessä pyydetty tieto ei ole vaikuttanut tehtyyn päätökseen. Minun mielestäni edellinen Kelan tulkinta olisi mahdollinen, jos ne lisäselvityspyynnöllä pyydetyt tiedot olisivat olleet välttämättömiä tai olisivat vaikuttaneet tehtyyn päätökseen. Mielestäni  tarpeettoman lisäselvityspyynnön lähettämisellä ei voida oikeuttaa päätöksen teon tahatonta tai tahallista viivästystä.)

Seuraavasta linkistä löytyy tieto, että tuen maksaminen pitää tapahtua kohtuullisessa ajassa: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14838290/koska-kela-alkaa-maksamaan-korvauksia

 

 

Päivitys 2.6.2017

Kela on maksanut toimeentulotuen kesäkuun ensimmäinen päivä, joten tältä osin Kela on korjannut käytäntöjään. Onko minulle maksetuissa viivästyskorvauksissa kyse helmi- ja maaliskuun osalta tapahtuneista yhden vuorokauden maksuviivästyksistä? Kyseessä voisi olla myös sähkölaskuihin liittyvästä tuen maksatuksen viivästymisestä, mutta lähes kahden kuukauden viivästymistä ei voi mitenkään kuitata 1- 5 arkipäivän viivästymiseksi.

Olen lähettänyt asian tiimoilta viestiä Kelaan, joten odotellaan ja katsotaan, mitä tapahtuu…

Olisi ollut paljon selkeämpää, jos Kela olisi selkeästi yksilöinyt maksuilmoituksessa, mistä viivästymisestä korvaus maksetaan.

Näköjään kelan sivuilta olisi jo pari päivää sitten löytynyt Kelan näkemys siitä, että viivästyskorvauksia ei makseta laskujen käsittelyihin liittyvistä viivästyksistä: https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=95&t=31791&start=10

 

Tulkinta ei liene ihan lain mukainen.  Kun Kelalla on edelleen ruhtinaallisesti työaikaan tehdä päätöksiä vain kuukaudeksi kerrallaan, niin myös päätökset ja laskuihin liittyvät tuet pitäisi käsitellä/maksaa viivytyksettä.

Kyseenalaista, että veronmaksajat joutuvat maksumiehiksi, kun viranhaltijat käyttävät työaikaansa pidelläkseen köyhää joka ainoa kuukausi löyhässä hirressä, joka aiheutuu siitä ettei köyhä koskaan tiedä, milloin seuraavan kerran saa tukea. Nyt samanaikaisesti useiden henkilöiden kohdalla päätöksien tekeminen viivästyi ja asiaan oli puututtava, mutta kun jatkossa samaa toteutetaan harkitusti harvojen kohdalla, niin toiminta ohitetaan/hyväksytään yksittäistapauksina tai inhimillisinä virheinä.

Mainokset

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s