Toimeentulotuen hakeminen

Taulukko maksimivuokrasta kunnittain toimeentulotuen piirissä:

http://www.kela.fi/documents/10180/2628102/Kela_fi_Totun+rajat22122016.pdf/d4c3ba5f-3502-48c5-b7bb-299e952e9245

 

Toimeentulotuen myöntäminen siirtyy Kelaan 1.1.2017 ja päätöksiä aletaan tekemään päivämäärällä 15.12.2016.

 

 

————————– Seuraava jää historiaan perustoimeentulotuen osalta, mutta ne harvoille myönnetyt lisätuet joutuu edelleen hakemaan kunnan sosiaalitoimesta.

 

 

Seuraava toiminta on riittävä, jos pärstäkerroin miellyttää sosiaalityöntekijää tai on kyse poikkeuksellisesta sosiaalityöntekijästä, joka tekee oman  työnsä lain velvoitteiden mukaisesti:

Mikäli rahat eivät riitä perustoimeentuloon, niin voi jättää toimeentulotukihakemuksen. Periaatteessa toimeentulotuen pitäisi saada lain mukaisesti ja toimeentulotuen hakijalla on vain velvollisuus toimittaa toimeentulotuen myöntämisen kannalta oleelliset asiapaperit. Lain mukaan sosiaalityöntekijöiden pitäisi antaa oikeita tietoja ja neuvoja. Sosiaalityöntekijä voi myös oman harkintansa perusteella myöntää harkinnanvaraista tukea.

———— ja sitten todelliseen elämään… (täydennetään tarpeen mukaan ja vinkkejä otetaan mielellään vastaan)

Harvat ihmiset kuuluvat edelliseen ryhmään ja usein sosiaalityöntekijä väittää virheellisesti, että henkilöllä ei ole oikeutta toimeentulotukeen. Mikäli  toimeentulotuen hakija itsepintaisesti vaatii kirjallista valituskelpoista päätöstä, niin sosiaalityöntekijä tekee toimeentulotuen hakemisesta helvetillistä.

Kun pärstäkerroin ei miellytä sosiaalityöntekijää, valmistaudu seuraavaan:

Kannattaa kokeilla toimeentulotukilaskureilla jääkö omat tulot alle toimeentulotukiminimin

http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/laskurit/toimeentulotukilaskuri , http://www.oulunkaupunki.fi/tulotuki/http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/toimeentulotuki/laskuri  ja tuolta löytyy lisää: https://www.google.fi/#q=toimeentulotukilaskuri

Mikäli alijäämää jää, niin voit hakea toimeentulotukea sähköisesti tai kirjallisesti. Liiteluettelossa mainitaan kaikki tarvittavat liitteet.

Koska sosiaalityöntekijöitä ei tuomita virkarikoksista, niin esim. Tampereen kaupungilla on käytäntönä lähettää enemmän tai vähemmän tarpeeton lisäselvityspyyntö ja ehkä vielä lisäselvityspyynnön lisäselvityspyyntö, jonka ainoa tarkoitus lienee saada toimeentulotukihakija väsymään ja luopumaan toimeentulotuen hakuprosessista. Ja ellei hakija luovuta, niin ainakin sosiaalityöntekijä on auttanut viivästyttämään toimeentulotuen myöntämistä vähintään kuukaudella.

Todennäköisesti saat oikeata tietoa toimeentulotuesta vain itse lukemalla. Usein keskustelupalstoilta saa hyviä neuvoja ja sekaan mahtunee mukaan myös muutamia ”sosiaalityöntekijöiden ajatuskulkua paljastavia kommentteja”.

Ensiksi kannattaa lukea laki toimeentulotuesta: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412

Sitten kannattaa lukea oikeuskäytäntöä: https://www.finlex.fi/fi/oikeus/haku/?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=toimeentulotu*&submit=Hae+%E2%80%BA oikeasta reunasta klikkaamalla löytää Korkeimman Hallinto-Oikeuden päätökset, Hallinto-Oikeuksien päätökset… jne.

Sen jälkeen kannattaa lukea oikeusasiamiehen ratkaisut: http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/eoar3000.sh?HAKUSANA=toimeentulotu*

Sen jälkeen kannattaa lukea oikeuskanslerin ratkaisut: http://www.okv.fi/fi/ratkaisut/

Päätös toimeentulotuesta pitäisi tehdä, kun aikaa on kulunut 7 arkipäivää toimeentulotukihakemuksen jättämisestä.

Oikeusasiamiehen päätöksen mukaan aikaraja on ehdoton, mutta aikarajan ylityksestä ei seuraa mitään, vaikka aikarajojen ylittyminen voitaisiin estää hyvin yksinkertaisesti lopettamalla työaikaa vievien tarpeettomien/kannustavien lisäselvitysten pyytäminen.

Kysele toimeentulotukipäätöstä, jos et saa päätöstä parin viikon kuluessa.

Minä sain 2015 Tampereella toimeentulotukipäätöksen vasta kysyin, pitääkö minun tehdä kantelu laillisuusvalvojalle, jotta saan kirjallisen päätöksen.

Jos saat kielteisen tai virheellisen toimeentulotukipäätöksen, tee määräajassa oikaisuvaatimus ja varmista, että oikaisuvaatimus on kirjattu vastaanotetuksi. Perusteluksi kannattaa laittaa ainakin laki toimeentulotuesta, muutama asiaan liittyvä päätös ja/tai ratkaisu, mutta tähän oikaisuvaatimukseen ei kannata panostaa, koska sosiaalityöntekijä esittelee tapauksen samoilla perusteilla kuin hän on sen tehnyt.

Tampereen kaupungin sosiaalityöntekijän mukaan oikaisuvaatimuksen kohtuullinen käsittelyaika on kaksi kuukautta. Etsi netistä tai kysy lautakunnan kokouksien päivämäärät, jolloin voit varmistaa ettei kielteinen päätös ”katoa” ja ehdit tekemään valituksen Hallinto-Oikeuteen määräajassa.

Kun lautakunta vahvistaa sosiaalityöntekijän esityksen perusteella kielteisen päätöksen, tee määräajassa valitus Hallinto-Oikeuteen.

Jo siinä vaiheessa, kun olet jättänyt oikaisuvaatimuksen lautakuntaan, lue toimeentulotukipäätöksen perustelut huolellisesti ja etsi asiaan liittyvät päätökset ja ratkaisut, joilla voit perustella oikeuttasi toimeentulotukeen tai muuten kumota sosiaalityöntekijän perustelut.

Kun vihdoin ehkä kuukauden tai kolmen kuukauden jälkeen toimeentulotukihakemuksen jättämisestä saat lautakunnan vahvistuksen mielestäsi lain vastaiseen toimeentulotukipäätökseen, niin lue löytyykö sieltä uusia perusteluita kumottavaksi.

Laadi valitusteksti ja käytä päätöksistä ja ratkaisuista löytyviä tekstejä ja tulkintoja hyväksi (laita sulkuihin, mistä ratkaisusta tai päätöksestä olet tiedon löytänyt). Todista kaikki tekstissä esittämäsi väitteet liitteillä ja kunkin väiteen perään liitenumero, mistä esittelijä voi ko. tiedon tarkistaa. (Liitteitä ei saa sotkea värikynillä, mutta minä olen alleviivannut ja laittanut marginaaliin muita merkkejä, jotta esittämäni tiedon löytää mahdollisimman nopeasti lukematta koko A4:sta)

Pyri laatimaan aikajanallisesti tai muuten ryhmittelemällä looginen ja selkeä teksti. Pyri pitämään valitus mahdollisimman lyhyenä, mutta älä jätä sen vuoksi asiaan liittyviä asioita pois.

Aikanaan saat sosiaalitoimen Hallinto-Oikeudelle antaman sepustuksen vastattavaksi. Anna vastine määräajassa. Pyri kumoamaan väitteet ja perustelut mahdollisuuksien mukaan (voit viitata aiemmin toimitettuihin liitteisiin ja lisätä liitteitä). Sosiaalityöntekijän sepustus sisältää melkoisella varmuudella herjaavaa tekstiä sinusta, mutta älä provosoidu ja laadi teksti vain valituksen esittäjälle olettaen, että vain lakiperusteet vaikuttavat.

Luultavasti Hallinto-Oikeudesta tulee lain mukainen päätös, joka voi velvoittaa kuntaa myöntämään lisää toimeentulotukea, palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi tai vahvistaa kielteisen päätöksen. Tälle päätökselle voi anoa valituslupaa Korkeimmasta Hallinto-Oikeudesta. Kun sitten vuosien kuluttua saa Korkeimman Hallinto-Oikeuden päätöksen tai ei saa valituslupaa, niin voi valittaa EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen: http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=49304&contentlan=1&culture=fi-FI.

Teoriassa toimeentulotuen tarpeessa olevalla saattaa olla oikeus oikeusapuun, mutta käytännössä apua ei ehkä ehdi saamaan oikeaan aikaan.

Mainokset

One thought on “Toimeentulotuen hakeminen

Vastaa (Sähköpostiosoite ei ole välttämätön)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s